www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Karhuhavaintoja Putkilahdessa

Karhujen määrä on lisääntynyt Suomessa suuresti viimeisten kymmenen vuoden aikana, sillä vuonna 2001 maassamme oli Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan noin 850 karhua, kun tämän vuoden arvio kannasta on noin 1330-1445 täysikasvuista yksilöä.

Paikallisestikin karhujen määrän lisääntyminen näkyy siinä, että Putkilahdessa tai sen lähialueella on alkukesän aikana tehty havaintoja tiettävästi viidestä eri karhusta. Eräänä kesäkuisena iltana nähtiin nimittäin ensin kolme karhua maantiellä Putkilahden ja Tammijärven välillä. Pari tuntia myöhemmin saatiin vielä havainto Hörhän metsätieltä kahdesta karhusta, jotka kokonsa puolesta eivät vaikuttaneet samoilta kuin maantiellä tavatut. Putkilahden ja Tammijärven väliseltä alueelta on saatu kuluvana kesänä myös useita muita karhuhavaintoja.

Illan kulkija Putkilahdessa Vanha-Repolan pellolla Jorma Autioniemen riistakameran taltioimana 14.06.2012 klo 22.54.

Karhut ovat myös aiheuttaneet tuhoja mehiläistarhoilla sekä Putkilahdessa että Tammijärvellä. Putkilahdessa karhu hajoitti toukokuun lopussa Komppa-Seppälän hunajatilan mehiläispesän Herapohjantien varressa. Kun karhu samoihin aikoihin oli hajoittanut myös useita muita Komppa-Seppälän tilan mehiläispesiä aiheuttaen arviolta kymmenentuhannen euron vahingot, vahinkokarhulle myönnettiin kaatolupakin kahden viikon ajaksi, mutta tuona aikana karhu ei palannut aterioimaan pesille ja niinpä se jäi kaatamatta.

Karhuista on tehty useita jälkihavaintoja myös Kivivuoressa ja Töppöspohjalla, joten Putkilahdessa karhun kohtaaminen lienee mahdollista millä suunnalla tahansa. Karhuhavainnoista on syytä ilmoittaa Autioniemen Jormalle, joka toimii alueemme petoyhdysmiehenä.

Suomen Riistakeskus on julkaissut 10 kohdan ohjeet karhun kohtaamiseen:

1. Karhua ei saa koskaan ruokkia. Ruokkiminen totuttaa karhun ihmisen läheisyyteen. Karhu muistaa helpon ruoka-apajan. Hävitä kesämökillä kaikki jätteet. Älä jätä ruokatarpeita tai roskapusseja yöksi ulos.

2. Karhu kuulee äänet jo kaukaa. Pidä pientä ääntä kulkiessasi, jotta karhu ehtii väistää sinua. Jo jalan alla risahtelevat oksat antavat karhulle tiedon sinusta.

3. Jos näet karhunpennun, on emo varmasti lähistöllä. Älä mene lähemmäksi, vaan poistu tulosuuntaasi. Vaarallisinta on, jos joudut emon ja pentujen väliin. Emo puolustaa tällöin vaistomaisesti pentujaan hyökkäämällä vaaran aiheuttajaa eli SINUA kohti.

4. Karhu vetäytyy talvipesään syys-marraskuulla. Karhun pesä voi olla muurahaispesässä tai kaivettuna maahan, joskus myös louhikossa tai kuusen alla oksien suojassa. Jos koirasi on löytänyt karhunpesän, mene kauemmaksi ja houkuttele koirasi pois. Suurimmassa vaarassa olet sinä, sillä koiralla on paremmat mahdollisuudet selvitä tilanteesta.

5. Jos löydät karhun tappaman eläimen, poistu heti paikalta tulosuuntaasi. Karhu on todennäköisesti lähistöllä lepäämässä. Haaska on yleensä peitetty sammalilla tai se on osaksi upotettuna suohon.

6. Karhut voivat helpon ravinnon toivossa käydä talojen ja mökkien pihoissa. Karkota karhu kolistelulla ja huudoilla pois. Älä mene valokuvaamaan karhua. Mikäli lähistöllä on tavattu karhuja, iltaisin ulos lähdettäessä on syytä pitää normaalia kovempaa ääntä, ettei yllättävää kohtaamista tule.

7. Karhu liikkuu iltaisin ja aamuvarhaisella. Päivällä ne lepäilevät suojaisessa paikassa. Karhut syövät kesällä mielellään marjoja. Siksi ihminen kohtaa karhun usein juuri marja- tai sieniretkellä. Karhut voivat ruokailla syksyisin myös kaurapellolla. Karhua ei pidä mennä häiritsemään tai valokuvaamaan. Ne tottuvat ihmisen läheisyyteen eivätkä enää väistä ihmistä.

8. Pidä koirasi kytkettynä! Vapaana liikkuva koira joutuu todennäköisimmin karhun kanssa tekemisiin. Jos koirasi on irti ja kuulet sen suunnasta voimakasta ärähtelyä tai karjumista, poistu kauemmaksi ja hakeudu avoimeen paikkaan. Jos koira lähtee karhua pakoon, se tulee todennäköisesti sinun luoksesi ja karhu voi tulla perässä.

9. Karhu varoittaa nousemalla takajaloilleen, valehyökkäyksin ja karjumalla voimakkaasti. Peräänny rauhallisesti, samalla hiljaa puhuen. Älä huuda tai ääntele voimakkaasti, sillä karhu tulkitsee sen vihamielisyydeksi. Älä tuijota karhua silmiin, se merkitsee haastetta. Älä kiipeä puuhun, sillä karhu on parempi kiipeilijä.

10. Jos karhu kuitenkin käy kiinni … heittäydy mahallesi maahan, suojaa käsillä päätäsi ja niskaasi, ole liikkumatta eli tekeydy valekuolleeksi. Pakoon juoksu ei kannata, karhu on aina sinua nopeampi.

RIITTA HAKANEN
Havaintotiedot Jorma Autioniemen muistiinpanoista.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke