www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

MUISTOJEN AARREVAKALLA

Vuodenaika on vaihtunut. Syksyn himmenevät ehtoot ovat käsillä. On sopiva hetki raotella muistojen aarrevakkaa.

Virtasalmi siltoineen ja ympäristöineen on kautta aikojen ollut kylämme keskuksena, jossa seudun ihmiset ovat kohdanneet toisensa usein työn touhussa tai juhlan tunnelmissa. Menneinä aikoina sillan läheisyydessä on sijainnut meijeri, kauppoja, kioski, saha, mylly, sepän paja ja vielä edelleenkin paikallaan seisoo nuorisoseurantalo. Sillan ympäristön alueeseen liittyy paljon muistoja, joiden kertominen ja talteen saattaminen olisi hyvin tärkeää. Kylälehti odottaa kirjoituksia aiheesta. Ei anneta muistojen himmetä olemattomiin.

Ensimmäinen muistelu lehdellemme on jo tullut. Tällä kertaa pääsemme seuraamaan harvinaisempaa työtapahtumaa Virtasalmella, tukkilautan uittamista historiallisen kivisillan alla. Historiallisia ovat myös valokuvat uittotapahtumasta ja seudun jo kauan sitten pois kadonneista rakennuksista. Kylälehtemme muistelot siirtyvät ajassa ja paikassa avarammille alueille, kun toinen kirjoittajistamme kiidättää meidät Virtasalmen sillan alta ylös pilvien yläpuolelle Teidelle ja lopulta Kichelhahnin vuoren kautta Housuvuorelle. On suorastaan jännittävää saada lukea, mitä Goethe kirjoitti Kichelhahnilla sijaitsevan metsästysmajan seinään vuonna 1780. Hauska on huomata, kuinka suuren runoilijan seinäkirjoituksella ja Housuvuoren satunnaisilla kävijöillä on ollut aivan samanlaiset tuntemukset.

Luonnonkauneus on jäänyt erikoisesti mieleen myös naantalilaiselle kirjoittajallemme hänen muistellessaan Putkilahdessa viettämäänsä lapsuusaikaa.

Muistojen aarrevakka on pohjaton. Kurkistetaan taas toiste mitä mielenkiintoista sieltä löytyy. Nautitaan syksystä ja himmenevien ehtoiden rauhasta!

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 9/syyskuu 2012 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke