www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Katso joulun ihmettä

Symbolit, kuten risti ja ikoni, viittaavat todellisuuteen, joka on sanojemme ja käsitteidemme tuolla puolen. Ne tuovat läsnä olevaksi salaisuuden, jota emme saa hallintaamme. Salaisuuden äärellä on kuitenkin mahdollista viipyä, katsella, ihmetellä.

Omistatko ikonin? Tai oletko saanut joulukortin, jossa näet Jeesus lapsen? Tutki sitä!

Kuluu ehkä päiviä, viikkoja, kuukausia, joina opettelet kiinnittämään katseesi ikoniin tai kuvaan. Pysähdyt kuvan äärelle yhä uudelleen, vähäksi aikaa. Päivänä, jona salaisuus raottuu, kuvasta on tullut opastajasi toiseen todellisuuteen.

Tässä esillä olevassa ikonissakin kuvan yksityiskohdat puhuvat.

Näet samanaikaisesti kuvattuna eri aikoina tapahtuneita kertomuksia, mikä merkitseekin, että pyhät tapahtumat ovat aina läsnä eivätkä ole aikaan sidottuja.

Ikonin keskellä on kuvattuna joulun päätapahtuma, Kristuksen lihaksi tuleminen, Jeesus-lapsi kapaloituna seimessä ja Maria. Ilosanoman lisäksi Marian kasvoilla ja asennossa voit jo nähdä aavistuksen Kristuksen kärsimyksestä: "Maria kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä." Samoin kapalot viittaavat käärinliinoihin ja seimen muoto sen ajan hauta-arkkuun, katafalkkiin.

Joosef, joka istuu ikonin alanurkassa, ei itse asiassa puhu Raamatussa sanaakaan. Hänen olemuksensa ikonissa kuvastaakin mietiskelyä ja ihmetystä Jumalan ihmeen edessä. Toisessa alanurkassa oleva lapsen peseminen kuuluu ikonografiseen kaavaan, mutta myös Raamatun ulkopuolisiin kertomuksiin, joiden mukaan kätilöt Zelon ja Salome olisivat olleet neitseellisen synnytyksen todistajia. Näemme ikonissa enkeleiden lisäksi myös tutut tietäjät, jotka seuraavat tähteä.

Mitä muuta kuvasta löydät? Miten tämä kuva elää sinussa joulun ihmettä todeksi tässä päivässä, jouluun valmistautuessa? Luther sanookin, että joulun ihmeen tulisi asua meissä joka päivä. Meidän tulisi katsella sydämellämme ja silmillämme joulun lasta, ja nähdä hänessä Jumalan mittaamaton rakkaus meitä, luotujansa, kohtaan.

Siunattua valmistautumista Joulunjuhlaan!

MARJUT HAAPAKANGAS
KORPILAHDEN ALUESEURAKUNNAN KAPPALAINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke