www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

T-paitojen jatkojalostus: syyspipo

Ystäväni oli tehnyt trikoisia pipoja itselleen ja lapsille, niinpä minäkin innostuin kokeilemaan. Alkuun pääseminen oli helppoa. Tarvittiin vain kasa vanhoja t-paitoja, joissa oli mieluinen ja pipoon sopiva painatus.

Parikymmentä vuotta vanhat kyläpaidat voi jalostaa vielä trendikkäiksi syyspipoiksi.

Kuvassa malleina Sonja ja Sanni

Pipojen valmistamiseen tarvitaan seuraavia välineitä: paperia ja kynä (kaavan piirtämistä varten), nuppineuloja, sakset, lankaa, ompelukone tai saumuri. Koneeseen on hyvä vaihtaa trikookankaalle sopiva neula, niin ompelujälki on parempi.

1. Aloita piirtämällä pipon kaava mallin tai mittojen mukaan paperille. Malliksi käy sopivankokoinen ohut pipo. Trikoopipo ommellaan kaksinkertaiseksi, joten tee kaavasta soikea.

2. Aseta kaava leikattavan paidan päälle. Varmista, että paidan kuvio on sellaisessa kohdassa kaavaa, johon haluat se tulevan pipoon. Kiinnitä kaava nuppineuloilla.

3. Leikkaa paidasta kaavan mukainen kaksinkertainen soikea pala. Paidan toisesta puolesta tulee pipon vuorikappale. Lisää leikatessa noin 1cm saumanvara, jos olet piirtänyt kaavan ilman saumanvaroja.

4. Käännä soikioiden oikeat puolet vastakkain, niin että kuvapuoli jää sisälle ja kiinnitä muutamasta kohdasta nuppineuloilla.

5. Ompele soikiokappaleet reunoista yhteen, kokonaan ympäri.

6. Leikkaa soikioiden päädyt (kiilamaisesti) auki (ks. kuva). Kiilamaisesti leikattujen aukkojen tarkoitus on kaventaa pipoa.

7. Pipon päällyspuolen kiilamaisen aukon vastakkaiset reunat ommellaan yhteen.

8. Käännä pipo oikein päin ja sovita: tarvitseeko kaventaa tai muuttaa jostakin kohdasta.

Kyläpipo tekovaiheessa, ks. kohdat 6-8.

9. Kun pipo on sopiva, ompele kääntöaukko umpeen samalla tavalla kuin toinenkin pääty, mutta niin että pipo jää oikeapuoli päällepäin.

10. Jos pipo ei pysy muodossaan, voi vuorta tai reunoja kiinnittää pienillä pistoilla käsin muutamasta kohdasta.

Jos ohjeeni jäi hämäräksi, alla olevasta nettiosoitteesta löytyy selkeä kuvitettu ohje, jolla varmasti onnistuu! Kannattaa kokeilla, tee ensin vaikka harjoituskappale! Alkuun päästyä niitä alkaakin tulla kuin liukuhihnalta. Anna ompelukärpäsen puraista! trikoisen-pipon-ompeluohje.

MARJO SAARINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke