www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Seurantalolla tanssittiin

Nuorisoseuran marraskuulla järjestämä tanssikurssi sai suuren suosion, sillä osallistujia kurssille tuli talon täydeltä oman kylän lisäksi naapurikylistä ja kauempaakin, aina Turusta asti.

Tanssikurssilaiset luokkakuvassa

Nuorisoseuran pirteä puuhanainen Mirja Könnö kertoi, että jo pidemmän aikaa Putkilahdessa on toivottu järjestettäväksi tanssikursseja. Tänä syksynä toivomus voitiin toteuttaa, kun onnistuttiin löytämään kurssille opettajat. Keski-Suomen Tanssin Ystävät, KESTÄVÄT ry:n toiminnassa mukana olevan Jussi Kalliolan vinkistä opettajaksi saatiin Niina Koponen. Niinalla on taustallaan jo vuosien kokemus tanssinopettajana, parhaillaankin hänellä on useita opetusryhmiä Jyväskylässä ja Varkaudessa. Jussi Kalliola tanssii Niinan näyttöparina ja opastaa miehiä tanssin taitoihin. Jussilla on myös vankka kokemus tanssinharrastajana ja hän on ohjannut muutamia tanssikursseja Jyväskylässä.

Tanssikurssin vetäjät Niina Koponen ja Jussi Kalliola

Tanssikurssi pidettiin kolmena sunnuntaina aina neljän tunnin jaksoina kerrallaan. Koska tanssin opettelu vaatii kokoaikaista liikkumista, kävi kurssi melko kovasta kuntojumpasta. Hien virratessa ja “jalat makaronina” harjoitusta jatkettiin innolla sillä opittavaa oli paljon. Aluksi perehdyttiin tekniikkaan, eli tanssiaskeleiden oppimiseen. Kurssilla harjoiteltiin tangon, foksin, kuviohumpan, valssin ja jenkan askelkuvioita. Moni kurssilainen totesi askelkuvioiden oppimisen ja niiden muistamisen olevan vaikeata. Harjoituksia kerrattiin useaan kertaan opettajien näyttäessä mallia ja lukien samalla rytmiä askelille. Musiikki kuuluu tanssiin sen olennaisena osana paitsi tunnelman luojana myös rytmin antajana. Rytmiä seuraten löytyvät askeleetkin helpommin.

Pelkillä askelilla ei kuitenkaan tanssi synny. Tanssiin tarvitaan koko keho. Tanssijalle tärkeää on hyvä ryhti. Näihinkin seikkoihin opettajat kiinnittivät huomiota. Tanssiparin läheisyys on myös merkittävä osa tanssia. Putkilahden kurssilla ei tanssittu aina saman parin kanssa, vaan paria vaihdettiin säännöllisesti aina pienin välein. Näin voitiin tehostaa oppimista eri parien kanssa tanssiessa. Kurssilaisten keskeiselle vuorovaikutukselle tällä oli huomattavan suuri merkitys.

Tanssiharjoitukset menossa

Tanssiharrastuksen hyvistä terveydellisistä vaikutuksista opettajilla oli yhteinen mielipide.

– Tanssi on hyvä liikuntamuoto kaikenikäisille. Tasapainokyky kehittyy ja vartalo säilyttää notkeutensa. Nämä ovat erikoisen tärkeitä asioita varsinkin ikääntyville ihmisille. Tanssi on hauska harrastus, se rentouttaa ja luo iloa elämään, näin totesivat Niina ja Jussi.

Mirja Könnö on tyytyväinen kurssin onnistumiseen.

– Tanssikurssin suosio ei loppunut tähän kurssiin, vaan kursseja on toivottu jatkossa lisää. Ehkäpä keväällä voisimme ottaa uusiksi, tuumailee Mirja.

Myös kurssilaiset olivat tyytyväisiä kurssin antiin.
– Opetus on ollut ammattitaitoista ja selkeää.
– Paljon on opittu ja mahdottoman hauskaa täällä on ollut.

TEKSTI: AUNE TURUNEN
KUVAT: AUNE TURUNEN JA HANNU ALLONEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke