www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Oksasen kahvilan siimeksessä

Olin saanut jostain kymmenen markan kolikon ja kirmasin sillan yli Oksasen kahvilaan. Katselin levyautomaatin lasikannen läpi, että päällimmäisenä oli Lokki – niminen savikiekko. Sujautin kolikon reikään ja odotin. Laite käynnistyi, mutta musiikki olikin ihan joku muu renkutus. Koska Oksaset olivat kummejani, minulla oli kahvilassa VIP – kohtelu. Oksasen setä kuunteli murheeni, vaihtoi tupakkaholkin toiseen suupieleen, nosti soittimen kannen ja laittoi haluamani Lokki – levyn soimaan. ”Kas lokki tuoll` ylhäällä vapaana liitää…” lauloi miesääni kahvilan puheensorinan sekaan.

Sillanpään kahvilan omistajat Klaara ja Eino Oksanen

Oksasen kahvila oli kyläläisten kohtaamispaikka vuosikymmenten ajan. Siellä oli hyvä kahvikupin ääressä odotella linja-autoa, arolaista tai heinolaista. Joskus Jyväskylän reissun jälkeen siellä lorautettiin kahvin sekaan vähän kermaa väkevämpääkin. En nähnyt ikinä kahvilassa mitään hulinaa, mutta muistan kyllä, että Eino-setä joskus hätyytteli humalaisia ovesta ulos.

Peuhan talon renki Vesalan Pauli kertoi, että isälläni Lasse Itärannalla oli tapana astella kahvilan peräpöytään ulsteri päällä ja hattu päässä. Hän sytytti tupakan, avasi takin napit ja heitti huopahattunsa oven suussa olevaan naulakkoon. Hän kuulemma osui melkein aina. Kävin silloin tällöin hakemassa isää kahvilasta kotiin syömään. Joskus sain hakureissulla juoda limonadipullon.

Talvipäivinä kävimme kylän poikien kanssa hyppyrillä viereisessä Nupunlinnan mäessä. Välillä lämmittelimme Oksasen kahvilan tiilisen takan edessä mehulasin äärellä. Märät lapaset pantiin takan päälle kuivumaan.

Kahvilassa oli ihan oma tuoksunsa. Seiniin ja verhoihin pinttynyt tupakansavu oli sen päällimmäinen aromi. Petsatuilla koivupöydillä oli raskaat, lasiset tuhkakupit. Kahvikupit olivat vankkaa 1930 -luvun tekoa, limonadi juotiin Aallon juomalaseista.

Emäntä, Klaara - rouva istui useimmiten keittiön puolella. Isännällä, Eino Oksasella oli oma vakiopöytänsä keittiön oven suussa. Tupakkaholkki oli aina tuhkakupin reunalla, ellei se sitten ollut Eino-sedän suussa.

Klaara Oksanen ja tyttärensä Irja kioskilla v. 1939

Kesäisin Oksasen kioski toimi kahvilan lisäsiipenä. Asiakkaat saivat istua raikkaassa ulkoilmassa Virtasalmen rannalla. Monet ”aikuisten” jutut siinä kuunneltiin.

Tuulahdus kaukaisesta, suuresta maailmasta saatiin kerran, kun Röykkölän Illu tokaisi Aeron matkustajakoneen suristellessa kohti etelää: ” Herrat vaihtaa hotellia” ja otti huikat pilsneripullostaan.

VALOKUVAT: TARJA MÄKELÄN ALBUMI

TEKSTI: TAPANI ITÄRANTA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke