www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kansakunnan ykköskekkereillä

Olen seurannut itsenäisyyspäivän juhlia televisiosta aina ja useasti miettinyt, että mitäpä jos itse joskus pääsisin sinne juhlimaan. Tuumailu kävi toteen kun yllättävä kutsukirje tasavallan presidentiltä saapui kahta viikkoa ennen varsinaista juhlahetkeä. Olimme aviomieheni kanssa erittäin otettuja valtakunnan ykköskutsusta. Oletan, että kutsuni liittyy saavuttamaani hotelli-, ravintola- ja cateringalan Pro 2012 voittoon ja juhlien teemaan, jossa korostettiin tekoja suomalaisten hyvinvoinnin puolesta. Teemassa painottui tänä vuonna myös työ lasten ja nuorten parissa. Koen tulleeni kutsutuksi juhlaan nimenomaan Kortepohjan alakoulun keittiön palveluvastaavan roolissa.

Senja Lankinen kansakunnan ykköskekkereillä.

Saavuimme Linnaan Mariankadun puolelta ja sisälle päästyämme meidät ohjattiin kakkoskerrokseen Atrium-saliin, josta pienen odottelun jälkeen jatkoimme jonoa seuraten Valtiosaliin. Kättelyyn meno hieman jännitti, sillä ennen presidenttiparia saliin tulijoita olivat vastassa useat televisiokamerat ja suuri joukko valokuvaajia. Punaista mattoa pitkin edettiin salamavalojen välähdellessä ja taustamusiikin tahdittamana. Presidentille ja hänen puolisolleen esittelin itseni, kiitin kutsusta ja toivotin hyvää itsenäisyyspäivää. He vaikuttivat hyvin virallisilta, mutta samalla iloisilta.

Olimme kättelyvuorossa ihan kutsuttujen alkupäässä ja meidät ohjattiin kättelyn jälkeen presidentinlinnan kolmannen kerroksen huoneisiin odottamaan kunnes kaikki vieraat olivat presidenttiparin kätelleet. Alakertaan pääsyä odotellessa saimme maistella muiden vieraiden kanssa boolia, viiniä, kivennäisvettä sekä erilaisia maukkaita suolaisia alkupaloja. Joissakin huoneissa oli iso televisio, josta seurasimme kättelyä. Minut yllätti Linnan pienempien huoneiden määrä ja rakennuksen sokkeloisuus. Huoneiden seinillä oli mm. Ilja Repinin ja muiden tunnettujen taitelijoiden tauluja. Sinivalkoiset kukka-asetelmat olivat näyttäviä. Olimme yllättyneitä, sillä Linnassa ei ainakaan tällä kertaa ollut väenpaljoudesta huolimatta erityisen lämmin.

Linnan tarjoilut olivat pääosin kotimaisilta tuottajilta. Tarjolla oli erityisen paljon pieniä suolaisia herkkuja mm. muikunmätiterriiniä, suppilovahvero-taskuja, lohipasteijoita ruiskuorella ja porovoileipäkakkua. Tänä vuonna oli valikoimiin lisätty erilaisia juustoja ja maistoin kaikkia neljää lajia. Juustot olivat peräisin eri maakunnista pientuottajilta. Erityisesti pidin Vuohenjuusto-leivästä sen pehmeän maun vuoksi. Myös Lunsmanni Musta Pässi -juusto oli pirteän pippurinen ja vei kielen mennessään.

Runsaasta tarjottavasta kiinnostukseni herätti pieniin suolaisiin lukeutuneet kyyttö-puolukkapyöröt, piparkakku-macaronit, tyrnimarjatartaletit sekä karitsanpaistista tehty voileipäkakku. Pienissä makeissa Ellen Svinhufvud-kakku on Linnan juhlien klassikko, jota oli ehdottomasti maistettava. Tarjolle oli laitettu herkullisia marjaisia ja hedelmäisiä hyytelökakkuja sekä suklainen, rommilla kostutettu Sibelius-täytekakku. Vanhanajan pullakranssi ei näyttänyt enää tekevän kauppaansa. Lieneekö sen aika jo ohi. Herkuttelu tapahtui seisaaltaan, istumapaikkoja ei osallistujien suuren määrän vuoksi kaikille tietenkään riittänyt.

Juhlatarjoilu oli järjestetty saliin kahteen pitkään pöytään. Herkut oli koristelu hyvin kauniisti. Vierasta odotti valkoinen lautanen, haarukka sekä valkoinen servietti, jossa oli Suomen vaakuna. Avuliaita tarjoilijoita oli pöytien takana runsaasti leikkaamassa kakkuja, ojentamassa syötävää ja tarjoamassa juomia.

Kuuluisa Linnan booli maistui sitrukselta ja oli väriltään kellertävää. Hyvän makuinen ja raikas mutta siinä oli enemmän potkua kun olin ajatellut ! Sen kanssa pitikin olla tarkkana, jottei juhla lähtenyt lapasesta.

Presidenttiparin tanssi alkoi Valtiosalissa Tonava Kaunoisen tahdittama. Silloin parketilla oli ruuhkaa ja seurasimmekin tanssia aluksi parvelta. Kameroiden sammuttua noin klo 22, tanssilattialle tuli jopa väljyyttä ja silloin ponkaisimme parketille pyörähtelemään. Illan tanssimusiikista vastasi Kaartin Soittokunta. Nautimme tanssimisesta Combo-yhtyeen laulusolisti Marika Tuhkalan esittäessä suosikkisävelmiä monilta vuosikymmeniltä. Osa Linnan juhlijoista lähti jatkoille läheiseen ravintola Teatteriin. Emme lähteneet jatkoille vaan palasimme pikkutunneilla hotelli Torniin. Jännittävä päivä oli takana ja uni voitti matkaajat.

Linnan juhlat olivat hieno ja mielenkiintoinen kokemus. Tapasimme muutamia tuttuja. Ylipäätään tuttuja oli valtavasti, mutta vain harvat tunsivat meitä. Kaikki olivat hyvällä tuulella ja vietimme mieheni kanssa unohtumattoman illan.

SENJA LANKINEN

KORTEPOHJAN KOULUN PALVELUVASTAAVA JYVÄSKYLÄ

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke