www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kylälehden taitava taittaja - Valto Koskinen

Talvinen pakkassunnuntai. Lämpömittari ikkunalla näyttää toistakymmentä miinusastetta ja viima on pureva. Mutta mitä ihmettä? Viimassahan ajaa joku polkupyörällä säiden haltijoita uhmaten. Hahmo pysähtyy heijastinliivissään meidän postilaatikolle, ja seuraavalle ja seuraavalle... Sehän on Koskisen Valto, kyläseura-aktiivi ja 20-vuotiaan Putkilahden kylälehden pitkäaikaisin ja ahkerin ”tossujakaja”, joka tuo uunituoreet kylän uutiset postilaatikkoihimme säässä kuin säässä. Valto itse sanoo, että lehden jakaminen ei ole hänelle talkootyötä, vaan hyötyliikuntaa ja tapa hoitaa kuntoa, mutta yhtä kaikki, Valto pitää kunnia-asianaan, että jako tulee tehtyä aikanaan, ilmojen haltijoista piittaamatta.

Vaikka kylälehden jakaminenkin on Valtolta kylän yhteisen edun hyväksi tehtävää työtä, vielä enemmän Valto uhraa aikaansa ja varojaankin kylälehden taittamiseen, siis lehden ulkoasun suunnitteluun. Taittajan työnä on lehden tekstin ja kuvien asettelu, sisällöstä päättäminen, ja mahdollisesti joidenkin asioiden poisjättäminenkin silloin, kun uutisia on tarjolla niin paljon, että kaikki jutut eivät 12-sivuiseen lehteen mahdu.

Lehden taittamisen alkeet Valto opetteli ikään kuin kantapään kautta jo 1990-luvun alussa, kun hän oli mukana helsinkiläisen Pc-käyttäjät ry:n hallituksessa ja ”ajautui” tuolloin yhdistyksen tiedotuslehden taittajaksi. Tuolloin sivujen suunnittelu tehtiin pitkälti kynää apuna käyttäen, sillä tietokoneohjelmat tai kuvankäsittely olivat kaukana siitä tasosta, mitä ne ovat nyt. Niinpä valmiiseen tekstiin piti liittää kuvat liimaamalla ja kopioimalla sitten tämä ”askartelutyö” kopiokoneella yhtenäisen näköiseksi paperipinnaksi.

Valto toimi PC-KÄYTTÄJÄ -lehden päätoimittajana ja taittajana muutaman vuoden 1990-luvun alkupuolella.

Silloin yhdistyksen tiedoituslehden tekoa oli pakko opetella kantapään kautta, kun muitakaan vapaaehtoisia ei niihin hommiin löytynyt.

Putkilahden kylälehden taittamiseen Valto ryhtyi vuoden 1998 alussa, kun lehden ensimmäinen päätoimittaja Veikko Perttula luopui sekä päätoimittajan että taittajan tehtävistä muutettuaan pois paikkakunnalta. Nyttemmin Valto on hankkinut itselleen – omalla kustannuksellaan – lehden taittamiseen tarvittavan arvokkaan ja tehokkaan ohjelman, jollaista käytetään myös ammattimaisessa taittamistyössä, sillä erotuksella siis, että Valto on opiskellut taittamisen salat ja hienoudet itsenäisesti, ikään kuin harrastusmielessä meidän kaikkien lehden lukijoiden iloksi ja hyödyksi.

Valto osallistuu myös Putkilahden kyläseuran toimintaan monin tavoin. Hän on ollut mukana seuran johtokunnassa noin 15 vuoden ajan toimien välillä sen varapuheenjohtajana ja tällä haavaa rahastonhoitajana. Näinä vuosina on Kyläseuran Koulupuistoon liittyvien hankkeiden käytännön toteutus ollut pitkälti juuri Valton vastuulla, osittain myös siitä luonnollisesta syystä, että hän asuu Koulupuiston asunnossa, mutta ennen kaikkea siksi, että hänellä on ollut halua, voimia ja taitoa huolehtia monenlaisista käytännön töistä ja anomuskaavakkeiden täyttämisistä, jotka ovat vuosien varrella olleet välttämättömiä hankkeisiin toteuttamiseksi.

Putkilahden kyläseuran lisäksi Valtolle on kertynyt myös lukuisia muita luottamustoimia. Tällä hetkellä hän on mm. Keskustan Korpilahden paikallisosaston puheenjohtaja ja Jyväskylän perusturvalautakunnan varajäsen; viime vaalikaudella hän toimi sen varsinainen jäsenenä.

Luottamustoimien lisäksi Valto haluaa varata aikaa myös fyysistä kuntoa ylläpitäville harrastuksille, olkoonkin, että nekin ovat hyvin hyötyliikuntapainotteisia. Kylälehden jakamisen mukanaan tuoman liikunnan lisäksi Valto hoitaa kuntoaan myös pilkkomalla puita perinteisellä tukki ja kirves -menetelmällä ja liikkumalla syksyisin marja- ja sienimetsällä; viime kesänä Valto keräsi peräti 150 litraa mustikkaa, josta liikeni sitten sekä lähellä että kaukana asuville sukulaisillekin.

Talkkuna on perinteinen suomalainen jauhovalmiste. Koostumus vaihtelee aika paljon eri puolilla Suomea, mutta hämäläisen talkkunan pääasiallinen raaka-aine on kaura. Mukana voi olla muutakin viljaa, hernettä ja suolaa.

Talkkunan valmistukseen kuuluu kolme vaihetta: Ensin vilja keitetään vedessä, sitten märkä ja osittain kypsynyt vilja paahdetaan noin 200 asteen lämpötilassa ja lopuksi paahdettu ja kuivunut vilja jauhetaan myllyssä.

Valtolla on oma yhden miehen yritys, toiminimi Putkilahden talkkuna, joka syntyi aikoinaan nyt jo edesmenneen isä-Reinon työn jatkoksi, ovathan Koskisen talkkunat jo vuosikymmeniä olleet kysyttyjä lähiseudulla ja kauempanakin. Lisätoiminimenä Valtolla on Putkilahden maaseutupalvelut, jonka toimialana on maa- ja metsätalouden työt, yrityspalvelut, atk-apu ja kiinteistönhoitopalvelut. Valto toimii myös Putkilahden maamiesseuran kuivurin hoitajana. Sesonkiaikaan elo-syyskuussa kuivurin hoito on kokopäivätoimista työtä ja ajoittain kuivuri hurisee 24 tuntia vuorokaudessa. Muina vuodenaikoihin kuivurilla toki on hiljaista.

Valto, syntyperäinen putkilahtelainen, mutta nyttemmin tänne paluumuuttajana tullut, on tyyppiesimerkki asukkaasta, jollaisia kylämme tarvitsee: innokkaita yhteisiin asioihin osallistujia, jotka osaavat ja haluavat työllistää itse itsensä, vieläpä niin, että asukkaan työ- ja harrastuspanoksesta on monin tavoin hyötyä ja iloa koko kylälle.

Teksti: Riitta Hakanen
Kuva: Osmo Weijo

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke