www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Jukka Tapiola 5O-vuotta

23. maaliskuuta 2013 viettää syntymäpäiväänsä Jukka Tapiola, yrittäjä ja kauppias, mutta ennen kaikkea ihminen, joka jaksaa jatkaa.


Kevät saapuu ja aurinko sulattaa lumen. Kylmästä maasta nousevat ensimmäiset kukkaset. Usein kylmä pohjatuuli tuo vielä monta kertaa uutta lunta ja jäätä ennekuin auringon lämmittävä valo pääsee voitolle. Näin on myös, nyt 5O-vuotispäiväänsä viettävän Jukka Tapiolan elämässä, yrittäjänä, ollut.

Jo pikku poikana Jukassa oli sitkeyttä toteuttaa päämääränsä. Lie yrittäjyyden kipinä alkanut hehkua jo silloin, 12-vuotiaan pojan sydämessä, kun hän kulki kilometrejä, päivästä toiseen, keräten pois heitettyjä pulloja ja osti haluamansa polkupyörän ansaitsemillaan rahoilla. Nuorukaisena hän halusi armeijaan, aikaisemmin kuin kaverinsa, ja toive toteutui. Itselleen asettaman päämärän tavoittaminen oli ja on Jukalle haaste, minkä hän halusi ja haluaa toteuttaa. Yrittäjyys on Jukalle elämäntapa.

Aikuisena, monien eri töiden jälkeen, hän halusi perustaa oman yrityksen ja se toteutui, kun hän Pohjois-Karjalan Outokummussa aloitti tyhjästä ja yksin, myymäläautokauppauran. Monesti kylmä pohjatuuli toi yksinyrittäjälle "lunta tupaan". Lannistumatta ja "läpi harmaan kiven" tietänsä eteenpäin vieden, Jukka jatkoi aloittamaansa yrittäjyyttä, pitkiä päiviä tehden ja omaa etuaan tavoittelematta. Kevät, valo ja lämpö saapuivat; menestys kovan työn takaa.

Päämäärä silmissä, Jukka on kulkenut elämäntiellä; ei kiertäen kiviä vaan ylittäen ne. Usko "aina uudelleen koittavaan kevääseen" ja parempaan huomiseen, sytytti tuon pikku-pojan sydämessä hehkuneen kipinän, yhä palavaan tuleen. Myymäläautoyrittäjyys oli menestyksellistä ja laajeni. Uusi myymäläauto ostettiin ja auto kiersi yli 12 tunnin lenkkejä Pohjois-Karjalassa ja myös läänin rajojen ulkopuolella. Ajon jälkeen oli auton tyhjiksi myytyjen hyllyjen täyttö edessä. Päivät venyivät pisimmillään 16-18-tuntisiksi. Jukka oli pidetty kauppias. Vaatimaton, Jukka vain. Hän ei tuonut itseään esille vaan asiakkaiden etu oli ensisijalla. Usein Jukka otti aikaa kireästä aikataulusta huolimatta ja auttoi ostoksien kantamisessa kotiin, lumitöissä tai vietti hetken aikaa muuten vain asiakkaan kanssa, vaihtaen kuulumiset.

Sydämessään hänellä oli myös toive, jonka hän halusi jonain päivänä toteuttaa. Syksyllä 2011 siihen tarjoutui mahdollisuus ja Jukka tarttui haasteeseen.

Tänään hän on Putkilahden kyläkauppa Korpimarket Ky Virranpojan kauppias. Hän toteutti toiveensa palata vaimonsa kanssa takaisin lähelle kotiseutuaan Muuramea ja Keski-Suomea joulukuussa 2011.

50 vuotta sitten hän sai lahjaksi elämän. Elämänvirta on virrannut mutkitellen. Välistä myrskyten ja taas hiljalleen tyynenä virtaillen. Myrsky tuulten puhaltaessa Jukka ei ole "piiloutunut vaan on rakentanut tuulimyllyn". Tuulimyllyn, mikä on pyörinyt sitäkin voimakkaammin kuin on myrskynnyt, tuottaen uutta energiaa ja voimia jatkaa.

Lauri Viidan runon sanat kuvaavat Jukan päättäväisyyttä viedä aloittamansa työ onnistuneesti eteenpäin ja uskoa yrittämiseen:

”Elämä on ihmeellinen kaikin soluin, sydämin, usko, tahdo jotakin, niin se kerran tapahtuu!”

Tänään saamme toivottaa onnea ja menestystä 50-vuotiaalle Jukka Tapiolalle. Tästä on hyvä matkaa jatkaa.

"Tuhat kertaa tuhat vuotta
mitään ei voi tehdä suotta.
Nähkää, kuinka palmun siemen
pitkin pitkää meren selkää
pähkinässään samoaa!
Katsokaa ja ihmetelkää:
ken ei myrskyyn käydä pelkää.
sille hyväntoivonniemen
kerran tarjoo mannermaa!”
(L.Viita)

teksti ja kuva Pirkko Tapiola

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke