www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Oiva Rantanen täytti 60 vuotta

Kylän yleismies “Kutvonen” täytti 60 vuotta 21.03.2013 ja haluan tehdä pientä yhteenvetoa hänestä. Oppiarvoilla ei pysty pullistelemaan, mutta työllä ja eri alojen taitavuudella voi.

Oiva Rantanen

Pikkupoikana kirjoitettu aine: “Meilä on kisa ja silä on musta hänänpää!” Se riitti kirjallisuudesta ja Tarvaala kurssitti koneoppia nuorelle miehelle.

Timpurin hommia vieraan palveluksessa noin 10 vuotta ja lisänä omana työnä teiden aurausta ja kunnossapitoa reilut 40 vuotta.

Yrittäjäura alkoi, kun kysyntää kaikkea osaavalle miehelle oli. Ja mitä Oiva ei tee itse, on hän mestari hommaamaan ja neuvomaan. Tuttu näky kylällä on Toyota ja täysi peräkärry rakennustarvikkeineen.

Pientä mullikarjan pitoa oli noin 20 vuotta, mutta Oiva laski, että “tuosta ei tule kuin rupia persuksille ja sontakasa”. Pellot saa viljellä naapuri.

Oiva on isänsä Eeron mallinen, hidas liikkeissään ja valmis puheenpitoon. Siinä asiassa tekniikka on mennyt taaksepäin, että Rantasen Eeron hevonen pysähtyi jokaisen tulijan kohdalle itsekseen, mutta traktoria pitää jarruttaa. Kaupan pihassa osaa Oiva jutustaa parikin tuntia ja onnellinen naurunkursatus ja norttirykäisyt kuuluvat kauas. Juoksevan Oivan on nähty kaksi kertaa, kulotuksen karatessa ja vaimo Pirjon typistäessä sormiaan ruohonleikkurissa.

Oivalla on myös vähemmän tunnettuja työtaitoja, hiustenleikkaus, posliininmaalaus, ompelukoneella ompelu ja villapaitojen teko kutomakoneella. Kun poppana nauha oli liian leveää, Oiva kehitti teräsysteemin, minkä avulla tuli nelirivistä kuin siivillä.

Pari vuotta sitten Tanja-tytär ilmoitti halukkuudesta tulla Putkilahteen asumaan. Asiat loksahtivat uusiin uomiin ja Oiva rakensi Virtasalmen sillanpieleen muorin ja vaarin pirtin. Ei varmaan aina ihan helppoa ollut, oli urakkatöitä vieraille, lunta puski taivaalta ja vaimo sairaana. Kiitän ja kunnioitan Oivaa siitä, että jok’ikiseen tutkimukseen ja hoitoon hän itse halusi viedä äitiäni Pirjoa. “Minä olen joskus jotain luvannut”, sanoi Oiva vihkikaavaan viitaten.

Talo valmistui ja elämäkin alkoi varovasti hymyillä. Salmenrannan pihatyöt odottavat ja tyttären talon saneeraus alkaa huhtikuussa. Puhelin pärisee, että työtä piisaa.

Eläkepaperit ovat taskussa, tässä nyt seuraillaan mitä mies 60v. aikoo.

Juhlapäivästä sen verran, että Kutvonen ei halunnut pitää pirskeitä, vaan istui poreammeessa Nightwishin !!! soidessa, pieniä konjakkinapsuja ottaen. Meni verannalle hymykuoppa poskessa, silmät tirrissä, nortti käryten viiksien välissä ja kuului ne ainoat laulunsanat, mitkä olen koskaan Oivalta kuullut: “Hippala kippala, hyssyntyssyn!” Elämäänsä onnellinen mies!

Iloa ja eloa toivottaen

TEKSTI: TARJA-MAARIT OIKARI
KUVA: AUNE TURUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke