www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Talvisodasta 73 vuotta

Talvisodan päättymisestä tuli kuluneeksi maaliskuussa 73 vuotta. Vuosi sitten tässä lehdessä kerrottiin Talvisotayhdistyksen toiminnan tavoitteista kansallisen muistomerkin saamiseksi pääkaupunkiimme paljastustilaisuuden ollessa 13.3.2015. Hanke on lähtenyt hyvin käyntiin. Vuoden 2012 aikana hanke sai lisää tukea kun presidentti Martti Ahtisaari lupautui hankkeen suojelijaksi. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö osoitti 100 000€:n määrärahan sihteerin palkkaamiseksi sekä muistomerkin suunnittelukilpailun rahoittamiseksi.

Hanketta varten on perustettu muistomerkkitoimikunta, joka toimii opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla ja johon on kutsuttu edustajia Talvisotayhdistyksen lisäksi mm. taiteilijoista, puolustusministeriöstä ja Rahapaja ry:stä. Toimikunta on kokoontunut useita kertoja ja on avannut avoimen muistomerkin suunnittelukilpailun 2.2.2013. Kilpailuun osallistuvilla on 105 päivää – sattuneesta syystä – laatia ehdotus muistomerkiksi. Näistä töistä valitaan kuusi ehdotusta ja niiden joukosta valitaan voittaja.

Helsingin kaupunki päätti tämän vuoden alussa, että muistomerkki pystytetään Kasarmitorille, vastapäätä puolustusministeriön kaunista rakennusta. Paikka on siis edustava.

Yhdistyksen toinen projekti on koota talvisodan virtuaalinen tietokeskus, joka internet-pohjaisena olisi helposti selattavissa ja katsottavissa. Tällä hetkellä käsikirjoituksen runko on jo ruodittavana ja keskusteluja tietotekniikan eri mahdollisuuksista sekä toteutustavoista käydään vilkkaasti. Virtuaalinen tietokeskussivusto tulee muodostamaan osan Suomen kansan sähköisestä muistista. Samassa arkistossa ovat jo olemassa marsalkka Mannerheimin, säveltäjämestari Sibeliuksen sekä arkkiatri Ylpön elämänvaiheita käsittelevät tiedostot.

Muistomerkin 1,5 miljoonan euron budjetin rahoituspohjana on kolmikanta-ajatus, Helsingin kaupunki, valtio ja Talvisotayhdistys jakavat kulut tasan. Virtuaalisen tietokeskuksen noin 300 000€ budjetista vastaa Talvisotayhdistys yksin. Varojen keräyssuunnitelmia ja toimenpiteitä ollaan parhaillaan käynnistelemässä. Virtuaalinen tietokeskus on jo saanut merkittäviä lahjoituksia, joiden turvin käsikirjoitustyö käynnistetään vielä tänä keväänä. Suomen lisäksi tarkoitus on kääntää tiivistelmäluonteisia tietopankkeja ruotsiksi, englanniksi sekä venäjäksi. Suhteellisen laajana tiedostona siitä toivotaan olevan hyötyä myös koulumaailmassa, jolloin tulee harkita myös tietokeskuksen nuorisoa palvelevat muodot.

Talvisotayhdistys ry:n osoitetiedot sekä jäsenhakemus löytyvät internetistä osoitteessa: talvisotayhdistys. Tervetuloa toimintaan mukaan.

OSSI KETTUNEN
TALVISOTAYHDISTYS RY:N VARAPUHEENJOHTAJA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke