www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Salmelan Kertun muistolle

Kerttu Maria Ruth os. Lehtomäki syntyi ja kasvoi Multialla.

Putkilahteen hän tuli Salmelan emännäksi vuonna 1950, mentyään naimisiin Viljo Ruthin kanssa.

Viljolle ja Kertulle syntyi kaksi lasta, Markku ja Marjatta. Kerttu oli työteliäs emäntä, joka raskaiden maatilan töiden ohessa piti erilaisten käsitöiden tekemisestä. Siitä on muistona useita mattoja ja virkattuja sängynpeittoja vaikka sairastuminen nivelreumaan jo varhain hiljensi tahtia. Kertun tarkasta emännöinnistä kertoo se, että kesäisin navetassakin oli matot lattialla. Leskeksi hän jäi Viljon kuoltua vuonna 1969.

Salmelaan syntyi Markulle ja miniälle Virpille kolme lasta, Katri, Mari ja Anna. Neljäs lapsenlapsi on Marjatan poika Pyry. Koska Kerttu-mummo asui Salmelassa kanssamme, hän osallistui tiiviisti meidän tyttöjen hoitoon ja elämään muutenkin. Mummo teki vointinsa mukaan kotiaskareita ja erityisesti kukkien hoito oli mielekästä. Meille oli välillä vaikeaa ymmärtää, miksi kukkien lehdetkin piti pestä ja matot laittaa juuri niille tietyille paikoille. Mummo arvosti järjestystä ja toimeliaana pysymistä. Hän oli ihmisrakas ja hyvät ystävät olivat tärkeitä. Salmelaan oli kaikki aina tervetulleita, myös meidän tyttöjen ystävät. Mummo huolehti aina, että kaikille oli ruokaa tarjolla ja sitä tehtiin riittävästi. Hän teki erityisesti erilaisia marjakiisseitä ja puuroja, joista mieleen jäi joka sunnuntaiset riisipuurot. Perunarieskoja piti myös tehdä niin pitkään kuin suinkin pystyi.

Mummo siirtyi aivan viime vuosiksi Korpilahden vanhainkoti Iltatähteen. Mieleltään hän kuitenkin pysyi virkeänä loppuun asti. Kiinnostuksen kohteina ja ilon aiheina olivat syntyneet lastenlastenlapset. Isomummo poistui luotamme 89-vuotiaana 3.3.2013.

ANNA RUTH, MARI MOILANEN (OS. RUTH) JA KATRI RUTH

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke