www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kevät ja linnut tulivat kuitenkin

Tänä vuonna talvi jatkui poikkeuksellisen pitkään koko Pohjois-Euroopassa. Huhtikuun alussa lumipeite ulottui Puolaan ja Pohjois-Saksaan saakka ja vasta kuun puolivälissä yöpakkaset helpottivat. Muuttolinnut, jotka normaalisti ilmestyvät etelärannikolle maaliskuun puolesta välistä alkaen, viivyttelivät kevättä odotellen lumirajan eteläpuolella. Näin myöhäisiä ensimuuttajien saapumisaikoja eivät lintuharrastajat juuri ole kokeneet.

Helmikuu oli lauha, ja silloin havaittiin normaalia aikaisemmassa olevia lintuja. Pulmunen teki Saarijärvellä kaikkien aikojen 2. parhaan saavutuksen saapumalla helmikuun lopulla. Laulujoutsen ja telkkä ilmestyivät Keski-Suomeen noin viikon keskimääräistä varhemmin helmikuun lopulla.

Maaliskuussa pakkaset jatkuivat reippaina koko kuun. Silti harmaalokki, peippo ja västäräkki ilmestyivät maisemaan hyvin tavanomaiseen aikaan maaliskuun lopulla. Sen sijaan kiuru ja töyhtöhyyppä tekivät kaikkien aikojen myöhäisyysennätyksen saapumalla vasta huhtikuun ensimmäisellä viikolla, kolmisen viikkoa myöhemmin kuin keskimääräinen saapumisaika on tilastoissa.

Huhtikuun puolivälissä pakkaset loppuivat, ja kevät käynnistyi vauhdilla. Lumet sulivat muutamassa päivässä etelärannikolta, ja muuttolintuja alkoi vilistä. Viikon kuluessa Keski-Suomessa havaittujen muuttolintujen luettelo kasvoi 50 lajilla. Ja nyt oli joitakin lajeja jo edellä aikatauluaan: punajalkaviklo ja kalatiira sekä pohjoiseen muuttavat puna- ja mustapyrstökuiri sivusivat varhaisimpia muuttoennätyksiään. Ensimmäiset haarapääskyt ja metsäkirviset ilmestyivät normaaliaikaan.

Taivaanvuohen mäkätys syntyy pyrstösulkien lepatuksesta

Putkilahden kylän alueelta on Birdlife Suomen havaintojärjestelmään Tiiraan ilmoitettu ensihavaintoja seuraavasti: laulujoutsen 5.4., peippo, kottarainen, töyhtöhyyppä ja kurki 15.4., västäräkki, kiuru sekä kuovi 17.4. Kaulushaikara huuteli Kääjinsalmessa 20.4. ja taivaanvuohi mäkätteli Peuhanniemessä 28.4.

TEKSTI JA KUVA HANNU ALLONEN
hannu.allonen@fimnet.fi

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke