www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

KESÄN JUHLAA

Elämme juuri nyt kesän kauneinta aikaa ja kaikki se, mikä on suurta luovassa voimassaan, on meitä lähellä. Rakastettu suvivirtemme kertoo tästä. Suvivirtemme on tunnettu jo 1600-luvulla, mutta vielä vanhempaa alkuperää ovat myös monet suosituimmat runomme ja tarumme. Niidenkään viehätys ei ole sammunut aikojen saatossa vaan ne elävät yhäti kaikkialla maailmassa missä sanataidetta viljellään. – Lehtemme sivuilta löytyy yllättävän mielenkiintoista asiaa tästäkin aiheesta.

Juhannus lähestyy pian ja on kiintoisaa havaita, miten kaukaa, jopa useiden vuosisatojen takaa juhannuksen vietto on saanut alkunsa. Vaikka ajassamme on tarjolla mahtava määrä viihdettä ja juhlintaa moneen makuun, niin silti juhannusta vietetään kaikkialla Suomessa perinteisin tavoin. Edelleen juhannukseemme kuuluvat koivut portaiden pielissä, kokonpoltto, juhannusiltamat ja tanssit. Taikoja ei enää taideta tehdä, mutta juhannussaunassa käydään ja siitä alkaa yöttömän yön juhlinta.

Sauna on aina kuulunut tärkeänä osana suomalaiseen elämänpiiriin. Erikoisesti vanhan ajan savusaunoilla oli merkittävä sija ihmisten elämässä. Saunassa peseydyttiin, siellä synnytettiin, siellä palvattiin lihoja ja haudutettiin maltaita, siellä myös kupparit harjoittivat ammattiaan ja saunassa tehtiin viimeisiä palveluksia vainajille. Savusaunalla on ollut taianomainen vaikutus ihmiseen, sen tiesi ja tunsi vanha kansa. Savusaunan pehmeissä löylyissä viipyvä voi tavoittaa ainutlaatuisen rauhan, siellä huolet katoavat ajattomuuteen ja rentouttava olo lahjoittaa yöksi syvän unen. – Saunoista tarkemmin lehtemme sivuilla.

Putkilahden kesä on alkanut jo juhlituilla 15-vuotis-Jazzeilla ja Pulmusten 5-vuotiskonsertilla. Pian lähestyvä juhannus huipentuu Nuorisoseuran järjestämiin perinteisiin juhannusiltamiin tansseineen. Kesäkuun kuluessa ehditään vielä tutustua Korpilahden Höyry-galleriassa esillä olevaan Pertti Kalinin taiteeseen. Näyttely on avoinna kesäkuun loppuun asti.

Nyt avataan sydämet kesälle ja auringolle, onhan tulossa juhla ja mittumaari! Hyvää juhannusta ja kesää kaikille!

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 6/kesäkuu 2013 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke