www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kuvataidetta Putkilahden maisemissa

Putkilahden kylästä kuulin ensimmäisen kerran 1959 ollessani opiskelemassa Jyväskylän kasvatusopillisessa korkeakoulussa. Taidemaalari Vappu Heiskan ystävyys johti taiteen poluille ja osallistumaan Jyväskylän taiteilijaseuran toimintaan. Siinä Helmer Selinin organisoimat kurssit Jyväskylän Kesän yhteydessä valottivat myös Putkilahden kylän keskeistä osuutta taideleiritoiminnan alkupaikkana.

Kun 2000-luvun alussa etsimme vapaa-ajan toimintapaikkaa, tuntui luontevalta valita Korpilahden Vespuoli hakualueeksi. Vielä sopivammalta tuntui löytää kohde Putkilahdesta. Oman taiteen tekemiseni kannalta on ollut oleellisen tärkeää, että olen talvisin voinut vuokrata lämmintä veistotilaa Kyläseuran Siniseltä koululta ja yhtenä talvena entisestä Osuuspankin kiinteistöstä. Sekä Putkilahden että Voitto Salmelan Lehtolamme perinteet tuntuvat erityisen arvokkailta taustoilta tämänhetkisessä kuvataiteellisessa työskentelyssäni.

Kuvanveistäjälle tulee aina joskus vastaan työvaiheita, joissa omat taidot loppuvat ja ulkopuolinen apu on tarpeen. On suoranainen onni, että Lehtolan naapurina tien toisella puolella asuu aina avulias moniosaaja Jarmo Ahonen, jonka metallityötaidot ovat ratkaisseet monta teknistä ongelmaani. Kun taas omat työvälineeni ovat käyneet jossain kiperässä tilanteessa riittämättömiksi, on apua löytynyt aina avuliaalta Salosen Pekalta. Viime talvisydämen vuokrasin Sinisen koulun veistotilaa kyläseuralta. Talviaamuina oli miellyttävä tulla vanhan koulun hiljaisuuteen aloittamaan työpäivää – ja joka aamu oli Valto Koskinen ehtinyt lämmittää vanhan pönttöuunin lämmönlähteeksi. On todella etuoikeus voida elää tällaisessa kyläyhteisössä.

Kesäkuun ajan Höyry-galleriassa olevan näyttelyn työt ovat neljää akvarellia lukuun ottamatta valmistuneet Putkilahdessa.


Varhaislapsuuteni osui sodan aikaan sekä kodin ja kotiseudun menetykseen, mikä heijastuu yhä aiheisiini. Veistosteni lähtökohtina ovat usein sota, kulttuurien väliset konfliktit ja elämän murrokset sekä niihin latautunut yksilön ja yhteisön tragedia, mutta myös murroksen tuoma uuden mahdollisuus. Veistosten materiaalina puun ja metallin yhdistelmä tarjoaa luontevasti mahdollisuuden sekä voimakkaiden kontrastien ilmaisuun että kokonaisuuden herkkään säätelyyn. Esillä olevista akvarelleista kolme valmistuivat taiteilijaresidenssissä Barcelonassa, kun uutiset täyttyivät Libyan levottomuuksista elokuussa 2011.

PERTTI KALIN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke