www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Heinän tuoksu

-Hei, pysähdy hetkeksi.

Tytär ajoi tien sivuun ja minä loikkasin Vespuolentieltä heinäseipäiden luokse. Nuuhkin syvään kuivuvan heinän voimakasta tuoksua.

Muistot lapsuuden ja nuoruuden heinätöistä tulvivat väkevinä mieleen. Heinäseipäät eivät minulle todellakaan ole mikään ihmeellinen näky, jota sen erikoisuuden vuoksi tarvitsisi mennä katsomaan ja nuuhkimaan. Olen syntynyt ja nuoruuteni viettänyt Suomen kenties suurimman niittylakeuden laidalla Nivalassa. Yhdellä silmäyksellä näki vähintään tuhansia heinäseipäitä ja satoja heinälatoja.

Hyppäsin heinäseipäiden luokse siksi, että niiden näkeminen on nykyisin harvinaista – niin täydellinen on ollut maatalouden rakennemuutos. Ihminen kaipaa jotakin kosketuskohtia menneeseen, elämänmuotoon joka joskus oli niin todellinen, mutta josta nykyisin on jäljellä vain joitakin sirpaleita.

Jouduimme – vai sanoisiko, että pääsimme lapsena heti niin pieninä heinätöihin, kun jotakin pystyimme tekemään. Poljimme heiniä ahtaissa hirsiladoissa, jotta niihin olisi sopinut enemmän heinää. Haravoimme ojien pientareita, vähän isompina sitten ajoimme hevosen vetämää haravakonetta ja tartuimme jopa viikatteeseen. Sitten poika koki olevansa oikea mies, kun jaksoi hangota heinää seipäille koko pitkän päivän aikuisten mukana. Uupuihan siinä. Voi sitä unen syvyyttä seuraavana yönä.

Ajat muuttuvat. Nykyisin varmaan puhuttaisiin lapsityövoiman väärinkäytöstä. Itse en koe minkäänlaista katkeruutta siitä, että koville jouduttiin. Elämykset olivat rikkaita ja voimakkaita ja nuorukaisen keho kehittyi vahvaksi. Kiintymys ulkoilmaelämään syntyi noina aikoina eikä ole sittemmin milloinkaan kadonnut.

Kiitos niille putkilahtelaisille, jotka tämän pienen elämyksen niittylakeuden kasvatille tekivät mahdolliseksi. Monena päivänä muistelin menneitä virikkeen saatuani. Samalla tieltä loikkauksella ihailin myös jämptisti tehtyä halkopinoa, johon oli laitettu oikein ikkuna sekä kaksi linnunpönttöä kylkeen.

Ja kolmantena elämyksenä oli tien kulmaan hellyydellä tehty kukkakoriste.

Monet sanovat, että Putkilahti on idyllinen kylä. Liityn kernaasti sanojien kuoroon.

TEKSTI JA KUVAT: VESA NUOLIOJA

(Tusina innokasta heinänseivästäjää oli työn touhussa, kun Ikosen (ent. Pynnösen) pellolla Putkilahden keskustassa tehtiin heinätöitä vanhaan malliin. Heinäseipäät tehtiin helteisenä heinäkuun päivänä koristamaan kylämaisemaa ja tarkoituksena oli tuoda vanha työtapa esille talkoiden merkeissä.)

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke