www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

SYKSYISTÄ ELÄMÄÄ MUISTOJEN KERA

Syksy on jälleen käynnistynyt sateineen, tuulineen ja keltaisina leijuvine lehtineen. Lämpimimpiin maihin lähtevät lintuparvet huutelevat kilvan haikeita hyvästejään. Me lentotaidottomat vain jäämme tänne kylmään ja pimeään pohjolaan. P.J. Hannikainen on kuvannut tuon tunnelman hyvin laulussaan, jota aikoinaan Putkilahden kansakoulussa laulettiin:

Lehti puusta variseepi
päivä yötä pakenee.
Lintu pieni syksyn tieltä
kesämaille rientelee.
Minä, pieni paimentyttö
lentohon en pääsekään.
Tänne, tänne jäädä täytyy
syksyhyn ja ikävään.

Muistorikasta oli se aika, jolloin tuota laulua laulettiin ja koulumme oli vielä toiminnassa kooten lapsia eri puolilta kyläämme yhteiseen opinahjoon. Sukupolvien ajan koulu oli kylän tärkein kokoontumispaikka muutoinkin kuin opetustoimensa kautta. Kouluaika säilyy ihmisten muistoissa koko elämän ajan. Myös koulutoverit pysyvät läheisinä pitkistä välimatkoista huolimatta. Entisten luokkatovereiden kohtaaminen 55 vuoden jälkeen Putkilahden koululla pidetyssä luokkakokouksessa oli osallistujilleen lämmin ja hieno kokemus.

Muistorikasta on ollut myös sekin aika, jolloin Putkilahdessa oli lehmiä joka talossa. Nykyään on toisin, harvassa ovat kylämme lehmät. Muistoja lehmistä on vielä monella kyläläisellämme, mutta luetaanpa, mitä muistoja espoolaisella kirjoittajallamme on lapsuusaikansa kodin lehmistä.

Kylälehdellämme on jälleen monipuolista kerrottavaa niin läheltä kuin kauempaakin.

Kesäkuisessa lehdessämme oli artikkeli suomalaisista saunoista. Artikkeli on poikinut yllättävän tiedon. Kaukana täältä, Coloradossa asti, on ollut suomalainen sauna! Varmasti tuo sauna on antanut silloisille kaivosmiehille elämän parhaita nautintoja heidän muutoin kovin karuissa olosuhteissaan.

Matka Coloradoon on ollut pitkä ja monivaiheinen, paljon elämyksiä kartuttava. Aivan erilainen matka on ollut putkilahtisilla, kun he muutamia vuosikymmeniä sitten kiirehtivät jalkapatikassa kinttupolkuja pitkin Koutturin laiturissa poikkeaviin laivoihin. Jospa me nopean liikenteen aikalaiset muistelisimme hetken tuon ajan matkantekoa!

Erittäin mukava uutisemme on omalta kylältä: olemme saaneet uusia asukkaita! Korpilahdelta entiseen kotiinsa muuttanut Tanja on täältä kotoisin ja Dan-miehensä on jo kouluajoiltaan asti ahkerasti käynyt Putkilahdessa, joten voisimme oikeastaan puhua paluumuuttajista. Kylälehdellä on ilo välittää Tanjalle ja Danille koko kylän väeltä lämpimät tervetulotoivotukset keskuuteemme!

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 9/syyskuu 2013 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke