www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahden eka- ja tokaluokkalaiset tapasivat 55 vuoden jälkeen

Me kolmetoista Putkilahden kansakoulun eka- ja tokaluokkalaista 55 vuoden takaa kokoonnuimme elokuun puolenvälin sateisena lauantaina muistelemaan menneitä entiselle koulullemme. Luokkakokouksemme yleisin puheenaihe oli eläköityminen, joka oli tapahtunut tosiasia jo lähes kaikille.

Tapahtuma sai alkunsa Anneli Långin (os. Reina) helmikuun Putkilahti-lehteen tekemästä luokkakuvajutusta, jonka jatkoksi hän järjesti luokkakokouksen.


Uudessa luokkakuvassa olivat eturivissä (vas.) Martti Huujärvi, Anna-Liisa Ahvenainen, Irma Peuha ja Pekka Merta, takarivissä Esko Riikonen, Anneli Lång (os. Reina), Eija Sironen (Haapala), Anitta Pitkänen (Virtanen), Maritta Lahtinen (Karusalmi), Lea Kalinen (Ikonen) ja Mirjam Vihavainen (Perttula) sekä heidän takanaan Kyösti Koskinen ja Erkki Jermoranta.

Yllätysvieraaksemme saapui Annelin äiti Kaisa Reina, joka opetti meitä kolmannella ja neljännellä luokalla 50- ja 60 -lukujen vaihteessa. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Kaisa on edelleen pirteässä kunnossa. Hän tunnisti meistä monet ja muisteli yli 50 vuoden takaisia asioita entisessä luokkahuoneessamme.

Saimme tietoa myös eka- ja tokaluokan opettajastamme Aune Vasamasta. Jyväskylän kotipalveluissa pitkään työskennellyt Maritta Lahtinen (os. Karusalmi) kertoi nimittäin olleensa kotikäynnillä Vasaman luona 90-luvun alussa, jolloin tämä oli tunnistanut Marittan välittömästi. Vasama eli vielä pari vuotta tämän kohtaamisen jälkeen.

Anneli oli tehnyt kiitettävän määrän salapoliisityötä luokkakuvan oppilaiden jäljittämisessä. Epäselväksi häneltä jäi oikeastaan vain Ilmo Jantunen, josta minulla sattui olemaan tietoa. Poliisina Porvoossa toiminut Ilmo kuoli liikenneonnettomuudessa 90-luvulla.

Putkilahden kansakoulun kahdella ensimmäisellä luokalla oli lukuvuonna 1958-59 yhteensä 26 oppilasta, joista ensimmäisellä luokalla oli 16 ja toisella 12. Luokkakokouksen osallistumisprosentti oli siten korkea, kun otetaan huomioon, että kuusi luokkakuvan oppilasta on poistunut keskuudestamme.

Mukana olleista Anneli Lång, Kyösti Koskinen ja Martti Huujärvi asuvat Putkilahdessa, heistä kaksi ensiksi mainittua paluumuuttajina. Muista seitsemän asuu eri puolilla Etelä-Suomea ja kolme Jyväskylässä.

Jokainen meistä kertoi lyhyesti elämäntarinansa, jossa yhteydessä kävi ilmi, että naiset olivat lähes järjestään tehneet pitkän työuran hoitoalalla. Miesten ammattikirjo oli huomattavasti laajempi.

Yhtä mieltä oltiin siitä, että tapaamisia on syytä muodossa tai toisessa jatkaa lähivuosina. Juttua nimittäin riitti, emmekä tällä kerralla ehtineet kunnolla puhua edes lapsista ja lapsenlapsista saati sitten sairauksista ja muista ikääntymisen mukanaan tuomista krempoista.

Kävimme myös 55 vuoden takaisessa luokkahuoneessamme alakoulun puolella. Kyläseura suunnittelee huomattavia muutoksia vuosien varrella kokeneen rakennuksen kunnostamista.

Lämminhenkisen iltapäivän kruunasi mainio lounas kakkukahveineen, josta lämmin kiitos kuuluu Kyösti Koskiselle ja ennen kaikkea hänen puolisolleen Riitta-Liisa Autioniemelle.

ESKO RIIKONEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke