www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Saadaanko jättipalsami vielä kuriin?

Tänä kesänä olen havahtunut siihen tosiasiaan, että jättipalsamin leviäminen Putkilahdessa on kiihtymässä. Onhan kasvia ollut täällä jo aiemmin, mutta nyt ollaan siinä pisteessä, että jollei torjuntatoimiin ryhdytä, uhkaa nopeasti leviävä jättipalsami vallata isommat alat.

Kyseessä on haitallinen vieraskasvilaji, joka on agressiivinen leviämään ja joka ei Suomen luontoon kuulu. Oikeastaan ainoa hyvä puoli tässä tulokkaassa on komean kukinnan lisäksi sen helppo torjunta esiintymien ollessa vielä pieniä. Kasvia on helppo nyhtää juurineen ja se on yksivuotinen, joten tuloksia saadaan kohtuullisen vähäisin ponnistuksin. Sen kitkeminen kokonaan pois ei enää onnistu, mutta rajatuilta alueilta se on mahdollista pitää poissa.

Jättipalsami leviää etenkn ojissa ja rehevissä notkelmissa

Peräänkuulutan kyläseuralta aktiivisuutta tässä asiassa: eräs esiintymä on näet juuri kyläseuran omalla tontilla, ja se on vielä mahdollista ottaa hallintaan. Muiden esiintymien osalta tilannetta pitää kartoittaa, missä kasvia esiintyy ja miten paljon. Tiealueella olevista kasvustoista voi sopia viranomaisen kanssa, ja yksityismailla olevista kyseisen maanomistajan kanssa. Tämä on yhteinen asia jos mikä, ja ilmoittaudun tässä itse mukaan talkooseen jääden odottamaan talkoopäivää.

TEKSTI JA KUVA TIMO SUOMINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke