www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

LOKAKUISIA AJATUKSIA

Lokakuulla on tapana muistuttaa talven tulosta. Valoisuus väistyy ja pimeyttä riittää niin aamuun kuin iltaankin. Ilmat kylmenevät. Lehtipuiden ja pensaiden hehkuva värikylläisyys vaihtuu oksiston karuun alastomuuteen. Tuulta, myrskyä, vesi- ja räntäsateita saadaan usein ja joskus ensilumikin näyttäytyy lokakuussa. Lieneekö kuukausi saanut nimensäkin kelien mukaan?

Meille pohjoisen asukkaille neljä vuodenaikaamme on rikkaus. Jokainen vuodenajoistamme tuo merkittävän paljon vaihtelua jokapäiväiseen elämänmenoomme. Elämämme aivan kuin rytmittyy vuodenaikojen mukaan. Työssämme, harrastuksissamme, seuranpidossamme ja jopa ravinnossammekin kuvastuvat kulloisellekin vuodenajalle ominaiset tunnusmerkinnöt.

Syksyn tunnusmerkit näkyvät juuri nyt päivittäisissä puuhissamme: lehtiä haravoidaan, huoneita lämmitellään, valoja sytytellään, puemme päällemme lämpimiä vaatteita ja jalkoihimme vedämme vettä hylkivät kengät. Ruokapöytämme komistukseksi haemme pakasteista sinne säilömiämme marjoja ja muita herkkuja. Ehkäpä otamme käsityövakkamme esiin tai syven-nymme lukemaan kiinnostavia kirjoja. Totutusti nämä asiat kuuluvat syksyisiin ohjelmiimme.

Vuodenajoistamme syksyllä on se arvokas ominaisuus, että se rauhoittaa ja tarjoaa tilaa hengähtämiselle kesäisten kiireiden ja monien menojen jälkeen. Kiireitä on helppo kasata itselleen kuin myös läheisilleen ja sitten väsyä niiden tuomasta paineesta. Aika ei riitä kaikkeen mikä kiinnostaa ja mihin mieli tekisi. Terveyskin voi pettää yllättäen ja muuttaa elämäntilanteen täysin. Olisikin suurta viisautta osata hiljentyä ja miettiä oman elämänsä ajankäytölle tärkeysjärjestys.

Liisa Vuorisen miete:

SINULLA RAJAT
MITÄ TEET. LUONNOLLAKIN
SEN VUODENAJAT

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 10/lokakuu 2013 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke