www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Tuokiokuvia Töppöspohjasta

Menneenä kesänä aurinkoa saatiin mukavasti. Auringon lämpö on hellinyt myös järviä ja vedet olivat koko kesän mukavan uintilämpöisiä.

Ja kyllä meillä on uitukin. Välillä vedet lämpenivät niin, että sinilevätkin siitä nauttivat. Silloin piti irtolaituri meloa keskelle järveä ja taas pääsi polskimaan. Kyllä kätevä keinot keksii. Metsässä on patikoitu myös. Ei ainoastaan polkuja ja teitä pitkin vaan ihan umpimetsässä myös. Sillä tavalla löytää uusia paikkoja ja uusia kasvejakin. Itselleni uusi tuttavuus oli kämmekkäkasveihin kuuluva yövilkka. Kävin metsässä kävelemässä myös yöllä. Valoisassa yössä on hauska kuunnella eläinten ääniä. Minulle tärkeää ovat myös tuoksut, ne ovat yöllä erilaiset kuin päiväsaikaan. Täällä Putkilahdessa on todella rikas luonto, jota suosittelen tutkimaan ajan kanssa ilman kiirettä. Tänä päivänä kiireiden keskellä hiljentyminen luonnossa voi antaa energiaa ja uutta näkökulmaa arjen asioihin.

Minkälainen oli sinun kesäsi? Mitä siihen kuului? Minun kesäni oli aurinkoa ja lämmintä kesäsadetta. Se oli mansikoita, kukkia ja heinäsirkkojen siritystä. Tyttären valmistujaisia ja pojan rippijuhlia. Kesästä jäi nippu muistoja, monenlaisia. Jokainen itse päättää, minkä painoarvon omille muistoilleen laittaa. Niin kuin elämässä aina, tapahtumia tulee ja menee. On positiivisia ja negatiivisia asioita, mutta itse valitsemme, miten niihin suhtaudumme. Kaksi kyläkoulua tuli kesällä tiensä päätökseen, mutta samalla avattiin ovet uusiin asioihin. Jännitimme perheessä tulevia muutoksia, luottaen kuitenkin siihen, että asiat järjestyvät.

Kesällä meillä on otettu rennosti, ladattu akkuja ja unohdettu koulukiireet ja opiskelu. Isäntä tosin on tehnyt paljon töitä. Se on niitä yrittäjän iloja. Lasten kanssa on löydetty tekemistä ihan tässä lähellä. Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Isommat lapset ovat lisäksi käyneet leirillä ja yhdessä kävimme katsomassa taas Haihatuksen Joutsassa sekä talomuseon. Nyt syksyn koputellessa oveen on palattu taas normaaleihin päivärutiineihin. Uusia harrastuksia on aloiteltu ja itsekin saan pian taas kaivella kurssikirjoja esiin. On hyvä, että elämää rytmittävät vuodenajat ja toiminnoiltaan erilaiset jaksot.

Syksyllä luonto vaipuu vähitellen lepotilaan, horrokseen talvea vasten.

Nykypäivän ihmisillä on yleensä päinvastoin, kun lomien jälkeiset kiireet kouluineen ja töineen taas alkavat. Silloin tällöin on hyvä kuitenkin välillä huokaista ja sytyttää kynttilä hämärtyvään iltaan. Ottaa vaikkapa kupillinen yrttiteetä ja antaa ajatusten rauhoittua. Tänä päivänä, tässä sosiaalisen median, kännyköiden ja viihteen maailmassa, on tärkeä taito myös osata olla hiljaa omassa rauhassa.

TEKSTI JA KUVAT: METTE TOIKKANEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke