www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kaupan nimi

Puhelin soi.
Täällä on Aino Riikonen. Iltaa.
Iltaa.
Sanooko nimi Erkki Virta sinulle jotakin?
No ei tule heti mieleen.
Minäpä annan puhelimen Erkille.

Pätkivä muistini alkaa palauttaa mieleen asioita 45 vuoden takaa, kun juttelen Erkin kanssa. Hän on armeijakaverini. Yhtä matkaa me sinne Lappiin kotoa lähdettiin. Aino Riikonen on Erkin täti, jonka luona Putkilahdessa Erkki oli kyläilemässä.

Myös Aino Riikosen tyttönimi on Virta. Hetkinen, Virta ja Virran Puoti. Olisiko nimillä yhteys? Ainohan on rakentanut aikoinaan yhdessä miehensä Yrjö Riikosen kanssa Virran Puodin ja pitänyt siinä kauppaa. Ennen Virran Puodin rakentamista he ehtivät toimia kauppiaina parissa muussakin rakennuksessa Virtasalmessa.

Tosiaan, nimillä on yhteys. Pekka Suomäki kertoo asiasta Putkilahden mainiossa kyläkirjassa. Kun puoti valmistui vuonna 1970 ja sille keksittiin nimeä, sattui paikalle taiteilija Helmer Selin. Hän ehdotti nimeksi Virran Puotia. Selinillä oli hyvät perustelut nimelle. Rouva kauppiaan tyttönimi oli Virta, kauppa on Virtasalmen vieressä ja lisäksi paikalla oli jo sata vuotta aikaisemmin toiminut Virran Puoti -niminen kauppa. Niin tuli nimi legendaariselle kaupalle.

Nykyisen kaupan nimi on Virranpoika. Soitan kauppias Pirkko Tapiolalle ja kysyn, kukas sen nimen keksi.

Kyläkauppa Virranpoika

Ihan itse me keksittiin, vastaa Pirkko. Kaupan perinteistä nimeä emme voineet enää käyttää, koska nimi on edelleen entisen kauppiaan yrityksen käytössä. Virran halusimme nimessä kuitenkin säilyttää, koska se on niin tunnettu. Virta virtaa kaupan ja nuorisoseuran talon luona. Silläkin on vertauskuvallista yhteyttä asiakasvirtaan, naurahtaa Pirkko Tapiola – Mieheni Jukka Tapiola tuon pojan keksi.

VESA NUOLIOJA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke