www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Joulukirkkoon

Hyvin pian on aika laulaa yhdessä Kauneimpia joululauluja. Yksi suosituimmista lauluista kautta vuosien on ollut Immi Hellenin Joulukirkkoon: ”Kello löi jo viisi, lapset herätkää…”. Kun Immi vuonna 1898 kirjoitti tämän joulurunon, hän tuskin aavisti, millaisen suosion se tulisi saamaan lasten ja aikuisten parissa, varsinkin, kun siihen sävellettiin varsin menevä sävel.

Tänä jouluna Putkilahden alueella ei tarvitse herätä joulukirkkoon vielä viiden aikaan. Jouluaamuna riittää, kun tulee kymmeneksi Mutasen kappelille. Viime jouluna rohkeimmat saapuivat hevosella.

Millainen Sinun matkasi joulukirkkoon on ollut? Ehkäpä olet elänyt ajan, jolloin on pitänyt herätä viideltä ja pyrkiä pysymään lämpimänä vällyjen alla.

Siinä on ollut oma hohtonsa; ainakin jälkeenpäin muistellessa.

Onko tiesi joulukirkkoon ollut kenties pidempi kaari? Perinteitä, tunnelmaa, Pyhän kosketuksen läsnäoloa. Minun joulukirkkoperinteeni on sisältänyt näitä kaikkia. Lapsuuteni jouluaamun jumalanpalvelus Hankasalmella alkoi klo 7, jolloin kirkko ei ollut vielä mitenkään lämmin. Mummoni toimi suntiona, ja vaihtoi virsitaululle numeroita paksussa turkissa. Hän liikkui niin äänettömästi, että näytti siltä, kuin turkki mummon päineen olisi leijunut ilmassa. Mummo hymyili minulle. Iso kirkko täynnä, kynttilän valo ja papin puhe Mariasta sekä Joosefista, Jeesus-vauvasta. Näitä sielun aarteita haluan jakaa eteenpäin niin oman perheeni elämässä kuin seurakunnankin keskuudessa.

Joulun keskiössä on seimi. Pyhä syntyy ihmiseksi. Pyhä Kristus jakaa omastaan; hän ojentaa pyhyytensä, antaa sen sinulle jaettavaksi eteenpäin. Jouluna näet pienet vauvan kädet, jotka kohoavat Sinua kohti: ota minut syliisi. Pitele ja hoivaa Pyhää.

Jouluevankeliumissa Luukas kuvaa seimeä ´merkiksi´, josta paimenet tunnistavat Jeesuksen. Tätä merkkiä Luther selittää: ”Mitä seimi muuta tarkoittaa kuin kristikansan kokoontumista kirkkoon kuulemaan joulun sanaa? Me olemme kuin seimen ääreen kokoontuneet eläimet, ja seimessä pannaan eteemme Kristus sielujemme ravinnoksi.”

Tule tänäkin jouluna tai juuri nyt pitkästä aikaa joulukirkkoon. Kohtaa Pyhä, vie se kotiisi.

Toivotan Sinulle, Putkilahtelaisille sekä Putkilahden ystäville

Siunattua ja rauhaisaa adventin ja Joulun aikaa

MARJUT HAAPAKANGAS
KORPILAHDEN ALUEKAPPALAINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke