www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Pehtoori jatkaa perinnettä

Reino Koskinen kertoo kymmenen vuotta sitten ilmestyneessä Putkilahden kyläkirjassa, kuinka muikkujen nuottapyynti elpyi sodan jälkeisinä vuosina. Haapalahden veljekset saivat heti aloittaessaan ennätyssaaliin. Näin Koskinen: ”Veljeksillä olikin erinomainen tuuri, sillä he saivat kertavedolla kaikkien aikojen saaliin, joka tarkkojen arvioiden mukaan painoi reilusti toista tonnia.”

Yksi mainituista Haapalahden veljeksistä oli Tauno Autioniemi. Haapalahden nykyinen isäntä Jorma Autioniemi on hänen poikansa. Putkilahtelaiset tuntevat Jorman myös lisänimellä Pehtoori. Kun kävin jututtamassa Jormaa, hän oli tekemässä syyskyntöjä. Toki kyntäminenkin pehtoorin töihin kuuluu, mutta lisänimi on kaiketi silti tullut Jorman toiminnasta kalastuksen, metsästyksen ja metsätöiden nokkamiehen tehtävistä. Vuonna 2001 Pehtoori elvytti uudelleen nuottausperinteen perustamalla ”Putkilahden nuotta” -nimisen yhtymän. Yhtymään kuuluu Jorman mukaan ”kymmenkunta ukkoa”. Yhtymän perustamisen jälkeen ”ukot” ovat vetäneet nuottaa joka kesä, enimmäkseen Ylisjärvellä, mutta toisinaan myös Päijänteen puolella.

Pehtoori

Kalaa on tullut nuotalla, mutta ei sentään semmoisia määriä, jonka Jorman isän porukka aikoinaan sai. Pehtoori kertoo kuulleensa, että legendaarisella ennätysvedolla tuli 700 kg. Mistään ei voida tarkistaa, oliko määrä 700 kg vai Reino Koskisen mainitsema 1000 kg vai jotakin siltäkin väliltä. Hyvin paljon se on joka tapauksessa ollut eikä kaikkea voitu ottaa veneisiinkään niiden kantavuuden rajan tullessa vastaan.

Jorma on pitänyt nuotanvedoista tarkkaa päiväkirjaa vuodesta 2002 alkaen.

Tuona vuonna into on ollut kovinta ja myös kokonaissaalis on ollut tähän mennessä paras.

Nykyisin nuottaa vedetään kahdella veneellä, joissa on pieni perämoottori.

Perinteistä kelumenetelmää on käytetty joissakin näytöksissä, kuten päiväkirjamerkintä kertoo.

Viimeisin päiväkirjamerkintä on tehty tänä vuonna 18.8:
”Pohjaveto Myllymutka klo 19.00-20.30. Päivällä lounaistuulta. Saalis 1 kpl siikoja, 4 kpl muikkuja, 15 kg kuoretta.”

Metsämies on aistit valppaina pellollakin. Yhtäkkiä kesken juttelumme Jorma sanoo: ”Kato kanahaukka. Saako sorsan vedestä? Yrittää ajaa niitä lentoon, että saisi paremmin napattua.” Kanahaukka syöksähtelee lähelle Otavassa uivaa sorsaparvea. Sorsat hypähtelevät, kun haukka syöksyy lähelle, mutta eivät nouse lentoon. Tällä kertaa haukka luovuttaa.

Ilta alkaa jo hämärtää ja kaveri odottaa lähtöä Jorman kanssa ketun jäljittämiseen ajokoiralla. Ennen jäljitykseen lähtöä Pehtoori näyttää vielä ruokahalut vievää lähikuvaa hirvestä, jonka niskan seutu on ihan täynnä inhottavia rakkuloita. Eläinlääkärin mukaan semmoisen hirven lihaa kuulemma voi silti syödä. Toisessa kuvassa karhunmetsästäjien porukka kantaa korennolla karhua jossakin Kivisuon maastossa.

TEKSTI JA KUVAT: VESA NUOLIOJA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke