Etusivulle... Putkilahden kulttuuri- ja luontopolun suunnittelijan puheenvuoro:

Suunnittelusta toteutukseen

   Antti Lammi 29.7.1996
Putkilahden kulttuuri- ja luontopolun suunnitelma on kutakuinkin kasassa. Vain vihonviimeisiä kommentteja odotellaan edelleen. Kulttuurihistoriaa ja alkuperäisluontoa esittelevän polkuverkoston suunnittelun lähtökohdat ovat olleet hyvät, sillä onhan Putkilahti tunnettu vehreästä luonnostaan ja monipuolisesta kasvi- ja eläinmaailmastaan. Myös alueen arvokas vanha rakennuskanta on inventoitu hiljattain ja kulttuuriperinnettä on tallennettu ahkerasti, erityisesti Osmo Kaitalehdon toimesta. Työn aikana minulle kävi selväksi myös kyläläisten innostunut suhtautuminen hankkeeseen, sillä 95% maanomistajista suhtautui asiaan myönteisesti. Reitistö saikin lopullisen muotonsa osittain juuri kyläläisten ehdotuksista ja ideoista.

Tavoitteena monikäyttöinen reittiverkosto

Suunnittelun tavoitteena on ollut mahdollisimman monia käyttäjäryhmiä palveleva reittiverkosto. Reitistö nojautuu mahdollisimman paljon jo olemassa oleviin kulkureitteihin, polkuihin ja tiestöön ja sen varrella on 23 rastitaulua. Rastit esittelevät kulkijoille mm. mielenkiintoisia luontokohteita, kylän elämää "vanhoina hyvinä aikoina", kulttuurihistoriaa, muinaismuistoja, historiallisesti arvokkaita rakennuksia ja maisemanäkymiä. Ajatuksena on siis saada kylän historia ja luonto elämään myös niille ihmisille, jotka ovat seudulla vakkapa kesävieraina. Toivottavasti kyläläisillekin on tarjolla jotain uutta tietoa omista kotikonnuista.
    Poluston eri osuudet painottuvat hieman eri asioiden esittelyyn: kylän ja Kouhinsalon tien varrella esitellään erityisesti kulttuurihistoriaa ja elinkeinoja, kun taas Kettuvuoren kierros ja yhdyslenkki Vaarunvuorille esittelevät enemmän metsäluontoa. Ylisjärven kierrokselle mahtuu sekä luonto- että kulttuurikohteita. Poluston kokonaispituus tulee olemaan 23,5 km, josta kulkija voi valita eri mittaisia osuuksia. Ylisjärven kiertävälle reitille tulee pituutta 13 km. Kettuvuoren ja Peuhanniemen lenkin yhteispituus on 5,5 km ja erikseen kierrettynä tätäkin vähemmän. Kouhinsalon reitillä on pituutta yhteen suuntaan 5 km. Vaarunvuorten luontopolulle pääsee Korospohjan kautta. Suunnitelmissa on myös soutuveneosuus Virtasalmesta Latvakantaan, josta voisi palata jalan.

Reittien lähtöpiste Seuralan luokse kylän keskelle

Reitin lähtöpistettä on suunniteltu nuorisoseurantalon tuntumaan, josta yleisopaste (info-taulu) on kaikkien polun käyttäjien parhaiten huomattavissa. Samaan yhteyteen tulee myös postilaatikko, josta saa karttakopioita osuuksista. Myös kyläseura saa taulusta esittelytilansa, jossa voidaan kertoa kylän tarjoamista mahdollisuuksista ja houkutuksista niistä kiinnostuneille.
    Reitin toteutus aloitetaan Kettuvuoren lenkistä sekä kylän alueelta jo tänä kesänä. Kunnan palkkaamat työntekijät, jotka toivottavasti löytyvät kylältä, tulevat tekemään reitin merkitsemistyötä. Kovin suurta kunnostusta Kettuvuoren hyväkuntoinen polku ei tarvitse, lähinnä pientä merkitsemistä. Polkuverkoston ensimmäisen osuuden avajaisia on tarkoitus viettää vielä elokuussa. Poluston muoden osuuksien toteutusta on tarkoitus jatkaa vuonna 1997.
    Hyvin sujuneesta yhteistyöstä kiittäen

Antti Lammi
Jyväskylä

Sivun alkuun...
Palautelomake