Suomussalmen Juntusranta on uusi Vuoden kylä

Putkilahden Kyläseuran puheenjohtajan tervehdyspuhe kyläpäivillä Rovaniemellä 9.11.1996

Onnittelumme Vuoden 1996 kylälle!

Vuoden 1995 kylä Korpilahden Putkilahti Keski-Suomesta tervehtii teitä ja toivottaa menestystä alkavalle juhlavuodellenne. Merkkivuotenne on alkamassa, meiltä se on ohi tällä erää. Vuosi meni nopeasti ja nyt on meidän aika jatkaa arkista aherrusta kylämme hyväksi. Haluamme muutamin sanoin kertoa vuodesta ja antaa teille eväitä tulevaa varten.

Putkilahti valittiin vuoden kyläksi teemalla "Kylän kestävä kehitys - luonto ja kulttuuriympäristö". Meille oman kylän maiseman vaaliminen on ollut kunnia-asia jo useamman sukupolven ajan. Oman kylän maisemien arvo on entisestään vahvistunut nimityksen jälkeen. Me teemme sinnikkäästi jatkossakin työtä elävän, elinvoimaisen ja perinteitä arvostavan kylän puolesta. Olimme todella iloisia saatuamme valtakunnallista tunnustusta työstämme.

Vuoden Kylä-nimitys tuo tullessaan julkisuutta, nähtävyysarvoa, uusia yhteistyömahdollisuuksia sekä perisuomalaista kateutta. Meille nimitys merkitsi useita tv- ja radioesiintymisiä, esitelmöintiä paikallis-, läänin ja valtakunnan tason tilaisuuksissa, juhlien sekä tutustumistilaisuuksien järjestelyjä. Tätä varten tarvitaan esiintymisvalmiuksia, esittelymateriaalia, kylän omia mainostuotteita sekä rohkeutta joka käänteessä tuoda oma kylä esiin. Me olemme pettyneitä oman kuntamme heikosta kylän saaman julkisuuden hyödyntämisestä. Nimitys tuntui kääntävän kunnan jopa kyläämme vastaan.

Tiedotusvälineiden kautta saatava julkisuus kannattaa käyttää täysimääräisenä hyväksi, sillä onhan tämä pienelle kylälle ainutlaatuinen tilaisuus. Vuoden Kylä -nimitys tuo mukanaan aimo annoksen lisätyötä, mutta hyvin suunniteltu ja etukäteisvalmistelut ovat vaivan arvoisia näin jälkeen päin arvioituna. Merkkivuoden esiintuomisessa ei pidä olla vaatimaton. Nyt on Teidän aika lyödä, kun rauta on kuumaa.

Nimitys tuo mukanaan uusia yhteistyökumppaneita, kun vain osaa hakea heidät kylän työhön mukaan. Me saimme uutta puhtia ja tukea piirihallintoviranomaisilta sekä valtakunnan tason päättäjiltä. Yhteistyötä on mahdollista lisätä ja tiivistää. Jopa Euroopan Unionin tuki on mahdollista hyödyntää kyläprojekteissa. Nimitys sinällään ei tuo etuja, rahaa tai materiaaleja vaan nimityksen myötä on niitä helpompi anoa ja vaatia.

Kylän elinvoima on yhteistyön tulos niin kyläläisten kuin vapaa-ajan asukkaidenkin kesken. Loma-asukkaita ei pidä unohtaa, sillä heillä on oma merkittävä panos annettavanaan elävälle kylälle. Talkootyö on suomalaisen kylän vankkumaton tukipylväs.

Putkilahti elää toiveikasta aikaa. Odotamme Kärkistensalmen sillan valmistumista vuoden kuluttua ja sen mukanaan tuomia muuttajia sekä lisääntyvän kauttakulkuliikenteen mahdollisuuksia. Me jatkamme työtä kylämme, elinympäristömme ja itsemme eteen omat voimavarat ja mahdollisuudet tuntien. Tarkoituksemme on säilyttää ja vaalia sitä, mikä on meille arvokasta, mutta samalla olla nykyhetkessä ja seurata mihin kehitys tulevaisuudessa johtaa. Uskomme, että pienelläkin kylällä on tulevaisuus, jos se niin tahtoo.

Lämpimästi Onnitellen

Veikko Riikonen
Putkilahden Kyläseura ry:n puheenjohtaja 1995-96

Etusivulle...


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Ei anneta vaikka kuinkas pyydät,
sitten vasta kun pappi on
yhteen liittää siunannut,
sitten kyllä vaikka
jo kirkon porstuassa
sanoi tyttö Putkilahdesta.