Aholan tilalla vilkas lomakesä

Paula ja Martti Nurmisen tilalla Töppöspohjalla on ollut tänä kesänä erityisen vilkasta menoa, sillä tilalla on kesän aikana vieraillut viitisentoista kesälasta. Lasten iät ovat olleet kaksi ja puolivuotiaasta kahteentoista ikävuoteen. Aholan tilalla on jo muutaman vuoden ajan vieraillut kesälapsia pääkaupunkiseudulta kuntien ja 4H-liiton ohjaamana. Isäntäväki kertoo, että tänä vuonna on ollut aiempina kesinä käyneitä sekä aivan uusia lapsia. Parhaimmillaan perheen omien lasten lisäksi on ruokapöydän ääreen kipaissut kymmenen muuta nälkäistä pientä menijää samanaikaisesti.

Lapset ovat viihtyneet erinomaisesti maalaistalon elämänmenossa. Osatekijänä ovat eläimet. Aholassa tapaa monenlaista kotieläintä ja jokaiselle löytyy aina oma lemmikki hoidettavaksi kaksi tai kolme viikkoa kestävän lomajakson aikana. Maalla eläminen kaupungin lapselle sinällään on jo suuri seikkailu ja elämys, josta riittää kerrottavaa pitkäksi aikaa kotona. Martti puolestaan hieman naureskelee, että kesän kuumin hitti on aina grillimakkaran paisto nuotiolla ja sitä on kulunut jo kymmeniä kiloja.

Lomalasten vierailu on Nurmisen perheelle itselleenkin sangen myönteinen tapahtuma ja sen antia on sydäntalvena mukava muistella. Toiminnasta saadaan perheeseen jonkin verran lisätuloa. Vierailevat lapset ovat kuin kotona konsanaan ja isäntäväki on äitinä ja isänä koko vierailun ajan. Kotiin pidetään toki yhteyttä eikä koti- ikäväkään ole vieras asia lomajaksojen aikana. Lisäksi erittäin tärkeä anti on kesällä syntyneet ystävyyssuhteet lasten kesken, joita sitten talvenkin aikana ylläpidetään kirjein, kortein ja puhelinsoitoin. Onpa syntynyt harmin hetkiä siitäkin, kun ei ole päässyt kaverin kanssa samanaikaisesti lomalle Aholaan.

Paula ja Martti kertovat, että pääkaupunkiseudulla on pulaa kesäperheistä ja he uskaltavat oman kokemuksensa nojalla suositella muillekin vastaavan toiminnan pyörittämistä. Mukaan toimintaan pääsee ottamalla yhteyttä 4H-liittoon tai Jyväskylän/Helsingin sosiaalivirastoon lastenosastolle, josta sitten lähetetään lomakkeita ja ne täyttämällä ollaan jo aika pitkällä. Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Aholaan, he ovat valmiita kertomaan kokemuksistaan.

Etusivulle...

18.8. 1997
Anne-Maria PerttulaLemmikit ja hoitajat.


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Kyllähän se tosi on ettei ihminen yksin elä leivästä, täytyy siihen olla läskiä ja voita päälle, sanoi Korpilahden poika sotareisulla. Kaveri paketin kotoaan oli saanut, ja pyysi tätä voileipää tekemään kanssaan, reilusti voita ja läskiä päälle panemaan kun käski.