Viljasato pieneni

Maamiesseuran kuivurilla kuivattiin tänä vuonna valmiiksi melko kuivaa viljaa. Alkukesän kova kuivuus Putkilahdessa jätti jälkensä niin sadon laatuun kuin määräänkin. Tavanomaisesta hieman yli kolmen tuhannen kilon hehtaarisadosta jäätiin tänä vuonna viitisen sataa kiloa. Laadun puolesta ainakin pari tutkittua erää oli kohtalaisen hyviä valkuaisarvoiltaan, mutta hehtolitrapaino oli viimevuotista paljon pienempi. Myös viljojen rikkapitoisuus oli kova, sekin alkukesän kuivuuden peruja - rikkakasvit kestävät kuivuutta huomattavasti paremmin kuin viljelyskasvit.

Kuivattavaa kertyi 44 erää, keskimäärin viisi tuntia ja sata hehtoa kosteaa viljaa kuivui. Nopeaa kuivumista auttoi kuiva ja helteinen keli, parhaimmillaan yli kolmekymmentä astetta ennen kuivausuunia. Kuivattajia oli 14, kaksi kylän ulkopuolelta.

Tulevan kesän kannalta oman mielenkiintoisen lisänsä tuovat ne ainakin neljäkymmentä hehtaaria, jotka vapautuvat erilaisista tuotannon rajoitus- ja ohjausjärjestelmistä. Näiden hehtaarien viljelykseen tulo lisää viljasadon kaksinkertaiseksi hyvän kesän sattuessa. Nyt voisi olla hyvä miettiä kuinka tulevien vuosien viljankorjuu koko kylän osalta järjestetään.

Etusivulle...

Esko Perttula


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Taidettiinpa saapua ruokapaikkaan sanoi Pohjanmaan kerjäläinen Putkilahteen tultuaan.