Luonnonsuojelun juhlaa Putkilahdessa

Puolen sataa luonnonsuojeluyhdistysten aktiivijäsentä eri puolilta Keski-Suomea kokoontui heinäkuun alussa Putkilahden koululle ja Vaarulle pieneen juhlatilaisuuteen Suomen Luonnonsuojeluliiton kuuden kymmenen ikävuoden kunniaksi. Tilaisuus ja tunnelma olivat kepeitä. Jopa niin kepeitä, että ehkäpä muodollisempaankin tervehdyspuheenvuoroon varautunut Keski-Suomen Ympäristökeskuksen Auvo Hamari sai oikeuden jättää puheensa pitämättä.

Putkilahti ja Vaarunvuori olivat itsestään selviä osoitteita, kun mietittiin paikkaa Suomen Luonnonsuojeluliiton 60-vuotisen toiminnan juhlistamiseksi Keski-Suomen alueella, kertoi allekirjoittanut tilaisuuden avaussanoiksi. "Reipas kuusikymmpinen voi viettää tapausta kahdella tavalla: joko työn ääressä tai juhlatilaisuutena. Keski-Suomen Luonnonsuojelupiiri yhdisti nämä tavat."

Juhlatilaisuuden paikkana Putkilahti, vähän aikaa sitten piirin ympäristöpalkinnon saajana on erinomainen. Ja vieressähän on Vaarunvuori, luonnonsuojelun kannalta ehdottomasti tärkeimpiin kohteisiin ja kiistakysymyksiin kuuluva tapaus. Aihetta juhlatilaisuuteen Vaarun tuntumassa antoi tänä vuonna erityisesti se, että Vaarua vuosikymmenet uhannut reaalisosialistinen pumppulahanke näyttäisi nyt energiayhtiö IVO:ssakin haudatulta.

"Kun Vaarun kannalta asiat näyttävätkin olevan hyvin, samaa ei valitettavasti voida sanoa kylän osalta. Tätä koulua ollaan lopettamassa. EU:n myötä näyttää siltä, että maatalous ainakin tavallisessa muodossaan loppuu melkoisen pian. Täällä Putkilahdessa tarvittaisiin nyt ympäristöarvojen ja elinkeinoervojen yhdistämistä oikein käytännössä. Toivottavasti Natura-ohjelmaa voidaan käyttää tehokkaasti hyödyksi niin, että suojelukohteet tuottavat toimeliaisuutta lähialueilleen. Putkilahden tulisi päästä eri viranomaisten ja laitosten esimerkkitapaukseksi ympäristöarvojen hyödyntämisessä", juhlan avaukseksi todettiin.

Vaarunvuori oli tilaisuudessa keskeisesti esillä. Taiteilija Helmer Selin kertoi muisteluissaan siitä, miten hän 70-luvun alussa sai liikkeelle keskustelua pumppulasuunnitelmasta. Vaikka rakentajataho edusti tosiaan vahvoja voimia yhteiskunnassa, voitiin Selinin järjestämien Vaarunkäräjienkin tuloksena rakennussuunnitelmia muuttaakin niin, ettei Korospohjanlahti olisi joutunut pahimman mahdollisen myllerryksen kohteeksi.

Helmer Selinin muistelupuheenvuorossa tuli esiin sellainenkin unohtumaan päässyt asia kuin Korpilahden Osuuskassan rooli. 1960 ja -70 lukujen vaihteen aikoihin silloinen Osuuskassa rahoitti Korpilahden maisemansuojelutoimikunnan olemassaolon ja rahoitti myöskin Vaarunkäräjien järjestelyt.

Vaarun-liikkeen tunnus (Oheisen tunnuskuvan lähde: Vaarun-liike, Korpilahti) Vaarunvuoren kohtalon pitäminen esillä on sittemmin pitkään ollut Vaarun-liikkeen toimena. Puuhaihmisinä koko ajan olleet Heljä Taavitsainen ja Juhani Paavola kertoivat omia kokemuksiaan, joten toiminnasta Vaarun suojelussa kertyi tiivis historiikki. Näistä muisteluksista on jo kerrottu paikallislehdissäkin. Yliopiston lehtori Veli Saari kertoi vielä Vaarun kasvillisuudesta, ehkä tärkeimmästä suojelun perusteista. Lehtori Saari on tiedelaitosten puolella ollut jatkuvasti Vaarunvuoren suuri puolestapuhuja.

Luonnonsuojelujuhlan puheita ja puheenvuoroja rytmittivät ja tahdistivat Martti Niemisen "haitaripartion" musisointi sekä nuoren Jari-Pekka Hyypän lauluesitys. Hilpeänä yllätyksenä saatiin kuulla korpilahtelaisjuurisen Helsingistä juhlaan saapuneen, henkilöllisyyttään vähemmän korostaneen naisihmisen lausuntaa..

Tilaisuudessa luovutettiin Keski-Suomen Luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinto agronomi Lea-Elina Nikkilälle Leivonmäeltä. Nikkilä on tilallaan Haapalehdossa pitkään ja sitkeäti vaalinut perinteisiä ja luonnonmukaisia viljelytapoja ja elämisen muotoja.. Viime aikoina agr. Nikkilä on toiminut ahkerasti oman seutukuntansa kehityshankkeissa, joissa niissäkin ympäristöarvot ovat keskeisesti esillä.

Suomen Luonnonsuojeluliiton valtuuston varapuheenjohtaja, Oriveden opiston opettaja Eija Assola oli juhlassa luovuttamassa SLL:n hopeisen ansiomerkin Juha Saltevolle. Jyväskyläläinen lääkäri Saltevo on ehtinyt toimia luonnonsuojeluyhdistyksien eri johtotehtävissä pitkään. Keski-Suomen Luonnonsuojelupiirin puheenjohtajana hän on toiminut reilusti puolenkymmentä vuotta.

Koululla vietetty juhlatilaisuus maittoi kaikille varmasti senkin takia, että kyläseuran ja Mäkelän väen toimesta oli järjestetty paikalle evästystä. Luontopolkulenkille Vaaruun katselemaan ja kuuntelemaan lisää Helmer Selinin, Veli Saaren ja Juhani Paavolan kertoilua jaksoi niitten eväitten jälkeen paremmin. Ja lenkin jälkeen jaksoi taas paremmin. Kiitokset erikoisesti Riikosille hienoista junailuista ja taksi-Laineelle turvallisista kyydeistä.

Etusivulle...

Olli J. Ojanen
K-S luonnonsuojelupiirin pj

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
8/1998 elokuu

Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Se on tuo ihmiselämä ja vesillä liikkuminen samanlaista, milloin on tyyntä milloin myrskyä, myötäistä milloin vastaista, sanoi ennen Myllyn Marja.