Saara Pynnönen 80 vuotta

Saara Pynnönen (os. Friman) oli syntynyt Putkilahden Haljalassa 2.11.1918. Sisarussarjassa Saara oli kolmas ja samalla kuopus. Lapsuutensa Saara vietti Haljalassa. Kouluun oli pitkä matka, ensin venematkaa ja sitten vielä käveltävä. Kyllä siinä kunto koheni kun viisi kilometriä lipsutteli. Se ajan lapsilla ei vielä ollut omia polkupyöriäkään.

Rantuu oli silloin elämää täynnä. Työväkeä ja nuoria oli joka talossa, seurasta ei ollut puutetta. Nuorten rientoihin vain oli aina pitkä matka. Monessa Saara on kerennyt olla mukana, mm. Saara on urheiluseuran perustaja jäseniä. Kutomakoulun Saara kävi Petäjävedellä, jossa kutoi kauniita kasitöitä kapioikseen. Saara oli hyvän työn tekijä, silloin kun vain kerkesi lasten hoidon välillä kutomaan.

Nuorena löytyi se rakastettukin metsätyönjohtaja Otto Pynnönen Kangasniemeltä ja he kihlautuivat 1939. Sota-aika vei suuren osan nuoruudesta ja Otonkin oli lähdettävä talvisotaan 1939 syksyllä. Otto palasi sodasta terveenä ja he menivät naimisiin kesällä 1940. Eila-tytär oli kolme kuukautta, kun Oton oli jälleen lähdettävä sotaan, kun jatkosota alkoi. Elämä ei ollut helppoa. Kaksi lapsista syntyi sota-aikana. Vuonna 1943 he ostivat Sirkkala-nimisen omakotitalon ja pääsivät muuttamaan lähemmäksi koulua. Otto pääsi ehjin nahoin sodasta. Kaksi viidestä lapsesta on syntynyt vielä sodan jälkeen. Lapsen pyykkiä piisasi ja kun oli kantovesi, ei se puhtaus helpolla tullut.

Elämä asettui raiteilleen. Saara omaa erittäin huumorintajuisen luonteen lahjan. Sen avulla sitä on selvinnyt monesta tilanteesta. Joskus sitä on pitänyt heittää painia ystävien kanssa, kun on lyönyt vetoa kumpi voittaa. Sassin vaija ennen Haljalan tuvassa meni ihan kevyesti ulos, vaikka väitti että ei häntä naiset ulos saa. Paljon olisi tätä kertomista.

Näin ovat lapset kasvaneet ja lentäneet maailmalle kuka minnekin. Saaran elämän toveri Otto on jo kuollut vaikean sairauden murtamana 1979. Lastenlapsiakin Saaralla on jo kymmenen, tasaisesti kaikilla kaksi. Käyvät usein mummoa tervehtimässä. Saara vietti syntymäpäiviään lasten kanssa Joutsenlammella ja Korpilahdella pienryhmäkodissa tarjottiin hyvät kakkukahvit. Mekin täältä, Saaran entisiä naapureita, piipahdimme Saaraa tervehtimässä ja olipa Saaran tytöt Annikki ja Helena loihtineet hyvät tarjoilut. Kirkkoherra Timo Iskala oli myös onnittelukäynnillä. Hän puhui hyvin kauniisti Saaran sydäntä lähellä olevista asioista. Lauloimme myös yhdessä Saaran lempivirsiä. Sydämelliset kiitokset kaikesta. Toivotamme Saaralle onnellisia siunattuja elämän päiviä, elämän ehtoossa eteenkin päin.

serkkusi Kirsti

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
12/1998 joulukuu
Katso kuva: Saara Pynnönen ja jälkikasvua. Kuvassa mukana viisi lasta, kolme vävyä, yksi miniä, yhdeksän lastenlasta, Jarin vaimo Kirsi ja Jimin tyttöystävä Marika.


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Nyt minun on vasta hyvä olla, sanoi rilli-Matti, kun jouluaattona liikaa söi. Kun toiset Joulupäivänä päivällistä söi Matti piimää vain joi, tälläisen lausunnon silloin antoi ja kiipes uunille jälleen maate. Tämä tapahtui Könnössä.