Kokouspaikkana orivarsalaidun

Keski-suomalaisten hevosjärjestöjen johtohenkilöiden tutustumis- ja keskustelutilaisuus oli järjestetty arvolleen sopivaan ympäristöön, Viljamen saaren orivarsalaitumelle. Paikalle oli saapunut parikymmentä hevosmiestä. Lisäksi hevosmiehet olivat kutsuneet paikalle laitumenomistaja Juhani Mäkisen ja pitkäaikaisia talkoomiehiä, joista paikalla olivat Olli "pilkki" Turunen ja Heikki "kala" Järvinen.

Keski-Suomen Hevosjalostusliiton alue noudattelee K-S:n maakunnan rajoja kuitenkin siten, että ulkopuolella ovat osa Jämsää, Kuhmoinen, Luhanka ja Joutsa, jotka kuuluvat Etelä-Suomen Hevosjalostusliittoon. Hevosjalostusliittoja on Suomessa 16 kpl ja niiden perustamisesta tuli hiljattain kuluneeksi 90 vuotta. K-S:n Hevosjalostusliitolla on jäsenseuroja, jotka toimivat, 15 kpl. Liiton hallitukseen kuuluu kahdeksan jäsentä ja se on suurin omistaja K-S Ravirata Oy:ssä yli 1 miljoonan markan osakepääomalla. Vuoden 1998 syksyllä toimintoja yhdisteltiin ja uudeksi toiminnanjohtajaksi valittiin ekonomi Jorma Nieminen. Hän hoitaa hevosjalostusliiton ja Raviradan tj:n tehtäviä apuna kirjanpitäjä. Raviradalla on 27 kilpailupäivää ja palkintoja maksetaan hevosten omistajille vuonna 1999 3,4 mmk. Palkintojen nousun ovat mahdollistaneet uudet sponsorisopimukset mm. Enso, Starkki, Valmet ym. Valtakunnallisestikin suurena kilpailuna ajetaan Killerjärven Eliitti 15.-16.5.

Orivarsalaitumella on ollut noin 450 nelijalkaista kavion kopsuttajaa vuodesta 1961 alkaen ja allekirjoittaneenkin aikana yli 200 kpl.

Tilaisuus oli tarkoitettu lähinnä laitumeen ja uuteen toiminnanjohtajaan tutustumiseen. Tulevana kesänä ottaa saari vastaan taas uusia hulmuharjoja 10-12 kpl, myös allekirjoittaneelta kaksi oriitta vaihtaa maisemaa saaren vapauteen. Tilaisuuteen lahjoitti Karjaportti grillimakkarat, joita maisteltiin "ohrapirtelön" kera. Iltaa jatkettiin jutustellen Alpakassa ja katseltiin Jorma Autioniemen kuvaamia videonauhoja eri vuosilta oriiden saareen viennistä.

Etusivulle...

Kyösti Järvinen

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
2/1999 helmikuu
Katso KUVA


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Kyllä kesä aina talven kylmät maksaa sanoi Myllyn Marja.