Hyvää vettä kaivostaKaivosta saatava luonnontilainen pohjavesi on yleensä raikkaan makuista ja terveellistä. Lähistön likavedet saattavat kuitenkin pilata kaivoveden. Vesi kaivossa voi näyttää ja maistua hyvältä,vaikka siinä on terveydelle haitallisia aineita.Veden laatu kannattaakin tutkituttaa laboratoriossa.Kaivovesi on pohjavettäPohjavesi on sade- ja sulamisvesistä maaperään imeytynyttä vettä. Vesi kulkeutuu maaperän huokosissa ja kallioperän raoissa painovoiman vaikutuksesta alimpiin maastonkohtiin. Kun vesi suotautuu maakerrosten läpi, se puhdistuu ja samalla siihen liukenee ihmisen terveydelle tärkeitä hivenaineita.
Kaivoon liittyvä pohjaveden muodostumisalue on yleensä kaivon yläpuolisessa maastossa tai tasaisella maalla kaivon ympärillä ja ulottuu jopa satojen metrien päähän. Kallioporakaivon pohjaveden muodostumisalue voi ulottua paljon pidemmällekin.
Huonokuntoiseen kaivoon valuu likaantuneita pintavesiä, jotka värjäävät ja samentavat vettä. Huonokuntoinenkin rengaskaivo kannattaa kunnostaa, jos veden riittävyys on hyvä ja huono laatu johtuu vain pintavesien pääsystä kaivoon. Jos pohjavesi on likaantunut ja likaantumisen syytä ei voida poistaa, täytyy rakentaa uusi kaivo paremmalle paikalle.
Kannattaa harkita myös useamman kiinteistön yhteisen vedenhankinnan järjestämistä tai kunnalliseen vesijohtoverkostoon liittymistä.
Kaivoveden korkea kloridipitoisuus eli veden suolaisuus voi olla peräisin läheisen tien suolaamisesta, mutta rannikkoalu-eilla esiintyy luonnostaankin korkeita kloridipitoisuuksia. Liiallisena esiintyvät rauta ja mangaani aihettavat makuhaittoja. Lisäksi ne värjäävät pyykin ruskeaksi. Alhaisen ph-arvon omaava eli liian hapan vesi ei ole haitaksi terveydelle, mutta se syövyttää metalliputkista kuparia ja rautaa. Seurauksena on vihreitä ja ruskeita raitoja kylpyhuoneen kalusteissa. Happamuuden lisäksi veden alhainen kovuus ja korkea kloridipitoisuus aiheuttavat putkistojen syöpymistä.
Liiallista happamuutta voidaan poistaa joko laittamalla kaivon pohjalle kalkkikivikerros tai hankkimalla veden happamuutta poistava käsittelylaite. Myös rautaa ja mangaania tai radonia sisältävä pohjavesi voidaan puhdistaa kohtuullisin kustannuksin.
Kaivon paikkaa valittaessa kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta. Hyvää kaivon paikkaa kannattaa etsiä kauempaakin mahdollisimman luonnontilaiselta alueelta, missä ei ole likaantumisriskiä. jos omalta tontilta ei hyvää kaivonpaikkaa löydy, niin vesilain mukaan vettä voi ottaa naapurinkin maalta, jos naapurin vedensaannille ei ole siitä haittaa ja naapuri antaa siihen luvan.
Lisätietoja kaivon rakentamisesta: Kaivo-opas, Ympäristöopas 9, Suomen Ympäristökeskus 1996, Oy Edita Ab. Lähde: Hyvää vettä kaivosta-esite, joka on julkaistu 1996 Sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen kuntaliiton, Suomen vesiensuojeluyhdistysten liitto ry:n ja Säteilyturvakeskuksen toimesta. |
![]()
Julkaistu |
Sivun alkuun... | Nälkä on tuntematon käsite, sanoi Mikkolan vaari, ison hauen kun rysästä sai. |