Maailman pienimmät festarit maailman kauneimmassa maisemassa!

Pelimannihenkeä Putkilahdessa

Kyläseura järjestää jazz- ja bluesfestivaalit 12.06.1999 klo 12. Esiintyvät orkesterit ovat kaikki Keski-Suomesta. Sisäänpääsymaksu on kohtuullinen, sitä ei nimittäin peritä lainkaan. Vapaaehtoisesti saa maksaa kohtuullisena pitämänsä summan kyläseuran vartioimaan kannuun. Festivaalialueella on puhvetti. Juhlapaita on painettu ja ensimmäinen erä on tätä luettaessa ehkä jo myyty loppuun.

Neljä orkesteria on lupautunut esiintymään juhlissa

Noin kello 12 aloittaa JYTKE BigBand. Se on kokoonpanoltaan perinteinen big band, nimensä mukaisesti iso orkesteri: 4 trumpettia, 4 pasuunaa, 5 saksofonia, kitara, piano, basso ja rummut.

Jytke BigBand on perustettu noin kaksi vuotta sitten ja se toimii Jyväskylässä Swingin Ystävät ry -yhdistyksenä, harjoittelee ahkerasti viikottain kapellimestari Mika Heltelän johdolla. Orkesteri on esiintynyt useissa tilaisuuksissa Jyväskylässä olympiamitalistien tervetulojuhlista oktoberfesteihin, tanssiaisissa sekä Tampereen Pakkahuoneella kansalaisopistojen 100-vuotisjuhlissa.

Niille kuulijoille, jotka kavahtavat sanaa "jazz", Jytke on miellyttävä yllätys, sillä Jytkeen käsitys jazzista on erittäin laaja-alainen. Ohjelmisto sisältää vanhoja Glenn Miller- ja Benny Goodman-klassikoita mm. In The Mood, American Patrol ja Sing Sing sing sekä uudempaa big band-kirjallisuutta rokkia ja iskelmiä unohtamatta. Ja koska Jytke on nimenomaan tanssiorkesteri, valssit ja humpat eivät ole sille vieraita. Laulusolistina toimii Jussi Nummi.

Tapio Leino Swingbandissä soittaa pianoa Eero Vuorinen, bassoa Juha Kaltiala, rumpuja Kai Gustafsson ja saksofonia Tapio Leino. Omalla reviirillään bändi on savuisessa kapakassa, mutta kyllä se kestää myös päivänvalon. Yhtye on vuosien varrella esiintynyt lukemattomissa tilaisuuksissa ympäri maata sillan avajaisista takin kääntämiseen. Ohjelmisto koostuu jazzin ja r&b:n standardeista Armstrongista ja Ellingtonista Elviksen kautta Louis Primaan.

VehKALA & KATISKA tulee Äänekoskelta. Siinä soittavat kitaristi Jukka Vehkalan lisäksi Sidi Selin bassoa ja Petri Honkonen rumpuja. Jos jazz on improvisoitua musiikkia niin Katiskan koko esiintyminen on improvisoitua. Katiskalla on Putkilahden festareiden vaativin raideri (vaatimusluettelo): he nimittäin vaativat lavalle kaksi korkeaa baarijakkaraa! Esitys on interaktiivinen, ts. yleisö pääsee vaikuttamaan siihen mitä lavalla tapahtuu. Tarkoittaako tämä sitten sitä, että yleisö on myös vastuussa lavatapahtumista ja myös sitä, että bändi lopettaa jos yleisö niin vaatii? Se jää kuultavaksi.

Juhlien pääesiintyjä on jyväskyläläis-tamperelainen WILLIE & THE WOLVES, yksi maamme kovimmista bluesbandeistä. Sen jäsenistöön kuuluvat mm. Maku Tuominen harppu ja laulu, Jaska Prepula basso, Mika Lähteenmäki kitara, Mikko Mäkelä koskettimet ja Make Lajunen rummut. Wolvesista löytyy lisää tietoa netistä osoitteesta www.jyu.fi/~milahtee/wolves/willie.html. Wolvesin ohjelmisto on taattua juurimusiikkia. Mukana kulkevat niin Ray Charles, James Brown ja Muddy Waters kuin myös B.B.King ja Buddy Guy.

Esiintyjiä on reilusti yli kolmekymmentä ja he ovat pääasiassa alan harrastajia, eivät ammattimuusikoita. Juhlien päättymisajaksi on suunniteltu klo 17. Nähtäväksi jää pitääkö aikataulu paikkansa, sillä vanha totuus kertoo mistä erottaa amatöörin ammattilaisesta. Ero on siinä, että ammattilaista ei tahdo saada esiintymislavalle millään, harrastelijaa taas ei tahdo saada sieltä alas!

Tapio Leino

Etusivulle...

Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
5/1999 toukokuu


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Nälkä on tuntematon käsite, sanoi Mikkolan vaari, ison hauen kun rysästä sai.