Vespuolella hankejunassa ikkunapaikat 

 

 
 
 
 
 

Terveisiä Mikkelistä!
Kaksipäiväinen Maaseudun uusi aika-tapaaminen porautui hankemaailman saloihin ja pyrki löytämään uusia ja vanhoja hyväksi koettuja työtapoja maaseutua kehitettäessä. Paljon puhuttiin yhteistyöstä, kyläläisten kouluttamisesta hanketietouteen, ruohonjuuritasolta lähtemisestä, aktivoimisesta... 
Tiedottaminen todettiin jälleen kerran erittäin tärkeäksi. Yhteisestä suusta todettiin, että tiedottamisen tulee olla selkeää ja helposti ymmärrettävää kieltä, joka tavoittaa meidät kaikki. 
Viimeiset kaksi vuotta on puhuttu POMO-ohjelmasta, joka on ollut harjoitteluvaihe siirryttäessä uuteen laajempaan LEADER III -ohjelmakauteen. Toteutuessaan suunnitelmien mukaan alue käsittäisi Jämsän ja Keuruun seutukunnat. LEADER pyörähtää käyntiin ensi vuonna ja jatkaa olemassaoloaan seuraavat seitsemän vuot-ta. 

Mikä on LEADER III?
LEADER III on maaseudun kehittämisohjelma, jonka tavoitteina on maaseudun asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen elinolo-ja ja yritysmahdollisuuksia kehittämällä. Toiminta perustuu oletukseen, että alueen asukkaat ja yrittäjät tietävät parhaiten, miten heidän aluettaan tulisi kehittää. Siksi heil-le tulee osoittaa määrärahat omaan suunnitelmalliseen maaseudun kehittämiseen. Yritysten kehittäminen tulee olemaan voimakkaammin esillä kuin POMOssa, koska LEADERissä on yritysrahoitusmahdollisuus. 
LEADER-hankkeet ovat yleensä pienehköjä ja niille on ominaista käytännönläheisyys ja selkeä hyötytavoite. Rahoittajina toimii EU, Suomen valtio, kunnat ja osallistujat. Rahoitusosuuksista ei ole vielä tietoa. 
POMO-hankkeina toteutettiin vuosina 1997 ja 1998 mm. kylätalojen kunnostuksia (Horkka, Oittila, Kuhmoisten Päijälä ja Vaherin kyläkartano), Pihlajakosken sataman kunnostus Kuh-moisissa, venelaiturin rakentaminen Koskenpään satamaan, Patajärven kylän kotisutu-projekti, Moksin Hoitotien kunnostus, Sammallahden vanhuspalvelujen uudelleenjärjestämisen kartoitus yms. 
POMO on ollut suureksi avuksi monessa, ja niin tulee olemaan myös isoveli-LEADER. Hanke-elämään on totuteltu Vespuolen kylien kehittämishankkeen myötä, joka luovii suuntaa jatkokaudelle luonto-, seikkailu- ja maaseutumatkailupainotteisena. Heinäkuun puolessavälissä ilmestyy Vespuolen uusi esite palveluluetteloineen ja yritysesitteet heti sen perään. Opintoretkeä ulkomaan kohteeseen suunnitellaan syyskuun lopulla ja kesäretki Leivonmäelle toteutetaan heinäkuun aikana. Rahoitustukihakemuksia tehdään kovalla kiirellä viimeisen jättöpäivän ollessa 30.9. 
Vaikka hankkeisiin totuttelu välillä pyörryttää ja tiedonpuute kalvaa mieltä, Vespuoli on kuitenkin hyvillä paikoilla hanke-junassa:arvokasta pohjatyötä on tehty, kyliltä löytyy aktiivista väkeä eikä meitä ole unohdettu olosuhteita ja sijaintiakaan jaettaessa; Poikkeuksellisen arvokas luonto ja elävät kylät ovat meidän voimavaramme ja valttimme, se ei varmastikaan ole jäänyt kenellekään epäselväksi. 

Nautinnollista kesää Vespuolella! 

Tarja Nieminen
Vespuolen
kehittämishankkeen vetäjä
 
 
 
 

 

Etusivulle...
Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
7/1999 heinäkuu 


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Nälkä on tuntematon käsite, sanoi Mikkolan vaari, ison hauen kun rysästä sai.