Putkilahden luonto- ja leirikoululla ensimmäiset testausryhmät

 

 
 
 

Kuluvan syksyn aikana ovat ensimmäiset testausryhmät kokeilleet miten Putkilahti  toimii luonto- ja leirikoulujen pitopaikkana. Kaikki ryhmät on valittu korpilahtelaisista eri ikäisistä käyttäjistä. Myös ryhmien koko on vaihdellut kahdestakymmenestä yli kuudenkymmenen hengen joukkueisiin.

Ensimmäinen testiryhmä tuli Kultaniityn päiväkodista, esikoululaisten ryhmästä. Sen jälkeen Putkilahtea ovat testanneet kahdenkymmenen aikuisen joukko, perhepäivähoitajat lapsiryhmineen ja viimeksi Martti Korpilahden koulun kuudenkymmenenkolmen oppilaan ryhmä.
Lokakuun puolessa välissä ovat vielä vuorossa Patalahden ja Horkan koulujen oppilaat (60) opettajineen sekä paikallisoppaiden kurssille osallistujat, jotka opettelevat Putkilahdella käytännön opastustaitoja ja harjoittelevat Kettuvuoren kierroksella, miten ryhmiä opastetaan luontopoluilla.
Tarkoitus on, että ensi keväänä testausta jatketaan ja silloin ryhmiä tulee myös kunnan ulkopuolelta. Mutta valmiiden pakettien kehittely vaatii vielä paljon työtä ja tietysti rahaa.
Luonto- ja leirikoulutoiminnan kehittäminen riippuukin pitkälti siitä, millainen päätös TE-keskuksesta tulee Vespuolen kylien kehittämisen jatkohankkeelle.

Samaan aikaan, kun Putkilahden luonto- ja leirikoulutoiminnan esiselvitystä on tehty, on käynnistynyt monia hankkeita, jotka tukevat selvitystä: Vespuolen retkeilyreitistön täydentäminen ja opasteiden uusiminen on aloitettu. Hanketta toteuttaa Pia Koski. ”Vällyhoilosta Vaaruun” (luonto- ja kulttuurimatkailun kehittäminen) julkaisu on valmis. Putkilahden luonto- ja kulttuuripolku on valittu kohteeksi Korpilahdelta Keski-Suomen museon ja Keski-Suomen Ympäristökeskuksen kummimuinaiskohteiden kehittämistyössä. Lisäksi kunnan tekninen toimi on kunnostanut Putkilahden koulun kiinteistöä Ympäristökeskuksen myöntämän rakennussuojelukustannuksiin tarkoitetun avustuksen avulla.

Testausryhmiltä saatu palaute on ollut hyvää. Sekä aikuiset että lapset ovat olleet tyytyväisiä. Putkilahden koulu ympäristöineen ja oheispalveluineen on mitä soveliain paikka luonto- ja leirikoulutoiminnalle. Nuorimmat testaajat ovat seikkailleet koulun välittömään läheisyyteen rakennetuilla luontopoluilla, koululaiset Kettuvuoren kierroksella ja aikuiset ovat valloittaneet Kamppivuoren, Piikalaisen ja Housuvuoren.

Jo tässä vaiheessa kiitoksen ansaitsevat kaikki työssä mukana olleet. Isot ja pienet testaajat, Oittilan Maamiesseuran naiset, Putkilahden kyläseura, Vaarupeikko, Seikkailukoulutus Saulio, nuoriso-ohjaaja Pirjo Härkönen, Riikosen Marja maistuvista letuista. Ja tietysti Simolan Erkko, joka on jaksanut ottaa vieraita vastaan. Jos pienet testaajat olisivat saaneet itse päättää, moni olisi lähtenyt vierailulta villisika kainalossa. Se olisi kuulemma kuljetettu sänkyyn  viereen nukkumaan. Äidiltä salaa tietysti.

Arja Antikainen
esiselvityksen hankevetäjä
vapaa-ajanohjaaja
 
 
 
 
 
 
 

 

Etusivulle...
Julkaistu
Putkilahden
kylälehdessä:
10/1999 lokakuu


Sivun alkuun...

Palautelomake

Kyläsepän kuulemia

Aineet on samat mistä taas ensitalvenkin
lumet valmistetaa vain ne vetenä kesän kiertelee välillä, sanoi Raitalan Kalle