www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kylälehden painopaikka vaihtui

Putkilahden kylälehteä on julkaistu vuodesta 1993 alkaen. Veikko Perttulan perustama kylälehti sai jo alusta alkaen niin tarkoituksenmukaisen sisällön ja ulkonäön, että näitä ominaisuuksia ei ole paljoakaan tarvinnut muutella kuluneiden vuosien aikana.

Henkilökohtainen ja kotikäyttöön sovelias mikrotietokone oli se ydinasia, joka teki mahdolliseksi kuvitetun lehden toimittamisen ja taiton omassa kylässä. Toki koneiden lisäksi tarvittiin myös aimo annos kyläläisten talkoohenkeä. Ei niitä mielenkiintoisia juttuja muuten saada kylälehden sivuille joka ikinen kuukausi.

Vuosien kuluessa kylälehden tekijöiden taidot ovat suuresti kehittyneet, samoin mikrotietokoneet ovat tulleet halvemmiksi ja käyttökelpoisemmiksi. Sähköposti on helpottanut jalkatyötä, kun jutut nyt siirtyvät jutunkirjoittajilta kylälehden toimitukseen nopeasti ja vähällä vaivalla. Digikamerat ovat myös tulleet jokamiehen varusteiksi, joten hyvälaatuista kuvia on toimituksen käytössä nyt monin verroin enemmän kuin vielä 10 vuotta sitten.

Erityisen myönteinen seikka on myös se, että kylälehti juttuineen on ihan oikeasti tullut osaksi kyläläisten elämää.

On itsestään selvää, että kylän tapahtumat kerrotaan julki kylälehden sivuilla. Pitkän harjoittelun jälkeen asukkaatkin entistä kokeneemmin ja halukkaammin toimivat juttujen kirjoittajina, haastateltavina ja kuvauskohteina.

Kylälehden alkuajoista lähtien painopaikka oli Jyväs-Moniste Jyväskylässä. Painoasu oli vaatimaton, kun pienen painosmäärän sanelema tiukka rahatilanne ei sallinut kovin runsasta värien käyttöä. Sisältö on kuitenkin se tärkein arvo, jonka vuoksi kylälehteä on aina luettu ja tilattu. Vähitellen lisääntynyt tilausmäärä on pettämätön todiste tälle olettamukselle.

Kopijyvä Oy valittiin painopaikaksi
Viime keväänä saimme tiedon, että Jyväs-Moniste oli lopettamassa toimintansa eläkejärjestelyjen vuoksi. Ryhdyimme heti hankkimaan tarjouksia korvaavista painopalveluista. Onni oli meidän puolellamme ja saimme nopeasti sopimuksen tehdyksi jyväskyläläisen Kopijyvä Oy:n kanssa. Tämä helmikuun kylälehti onkin jo 10. numero, jonka on painettu heidän digipainokoneilla. Tämä painotekniikka soveltuu erityisen hyvin pienien painosmäärien nopeisiin toimituksiin. Ajan hengen mukaan aineisto toimitetaan painoon sähköisessä muodossa (pdf-tiedostona), joka sekin helpottaa ja nopeuttaa kylälehden tekijöiden työtä.

Painopaikan muuttuminen antoi meille mahdollisuuden parantaa kylälehden painoasua. Paperin laatu on nyt vaaleampi ja sileämpi kuin ennen. Etu- ja takakansi tehdään väripainoksena. Julkaisun ulkokuori on näin saatu edustuskuntoon. Taloustilanteemme ei vieläkään salli muiden sivujen painamista värillisinä. Toki parempi paperilaatu ja digipainotekniikka on parantanut myös sisäsivujen mustavalkokuvien ja grafiikan laatua.

Lähes kaikki materiaali, joka julkaistaan kylälehdessä, on esillä myös www.putkilahti.net -sivuilla, monet paperilehden mustavalkoisista kuvista näkyy värillisinä netissä. Siellä on luettavissa myös kylälehden pdf-tiedosto, joka on paperilehden näköispainos sähköisessä muodossa. Esimerkiksi tämä helmikuun 2008 kylälehti löytyy osoitteessa www.putkilahti.net/kuva/0802/kl200802.pdf.

Käyntikortti
Kyläseura saa ottaa vastaan monenlaisia vieraita, jotka tulevat tänne tutustumaan kylään tai esittelemään omia toimiaan meille. Useat vieraista tulijoista ovat jo ennen tuloaan tutustuneet Putkilahden kylän elämään nettisivuillamme.

Hyvä tapa on antaa vieraille lähtöhetkellä muistoksi jokin aito putkilahtelainen lahja. Kun ojennamme heille Putkilahden kylälehden, niin silloin tämä muodollisuus on vähintäänkin hyvin hoidettu.

VALTO KOSKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke